0

Н ародното събрание (НС) ще проведе днес извънредно заседание, на което депутатите да гласуват решение, че първият мандат за съставяне на кабинет е неуспешен. Това се налага, след като вчера предложената от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел внесе заявление в деловодството на парламента. С него тя посочва, че не иска да участва в процедурата и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. Самото заявление бе внесено в 9.09 часа до шефа на НС Росен Желязков и до парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Габриел напомня, че договореният ротационен модел за упражняване на изпълнителната власт предполага смяна на премиера с неговото вице и обратното, като това е трябвало да стане в „предвидима и безспорна“ процедура. Габриел изтъква още, че при преговорите е било споделено разбирането за баланс на политическата отговорност спрямо обективната коалиционна тежест на партиите от мнозинството в 49-ото НС. Липсата на съгласие и координираният отказ на 11 министри да участват в кабинета „Габриел-Денков“ обаче обезсмисляли процедурата. „Така на практика развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно“, смята Габриел.

Процедура

С гласуването на решението НС ще отпуши процеса и ще се пристъпи към завъртането на рулетката. Президентът Румен Радев ще може да връчи втория мандат за кабинет на ПП-ДБ и излъчен от него премиер. Очакванията са той да направи това до края на тази седмица. По всяка вероятност посоченият за премиер от ПП-ДБ отново ще е акад. Николай Денков. Преди дни съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Асен Василев дадоха заявки, че ще работят за това вторият мандат да бъде изпълнен. ГЕРБ-СДС и ДПС обаче са категорични, че няма да подкрепят кабинет с втората папка. Това означава, че ПП-ДБ ще трябва да разчита за мнозинство на опозицията. „Възраждане“, БСП и ИТН обаче също искат избори. С това вторият мандат изглежда обречен. При провал Радев ще има 7 дни да връчи третата папка на някоя от другите партии в НС по свой избор. Тук срок за връщане няма, но към момента няма и формация, която да го поиска. При този развой на ситуацията на президента Радев ще му се наложи да назначи служебен кабинет по новите правила. Според последните промени на конституцията той ще направи това след консултации с парламентарните групи, а съставът на МС ще му бъде предложен от кандидата за служебен премиер (виж карето). Наред с това ще трябва да насрочи и избори в срок до 2 месеца.

Обещание

В неделя премиерът в оставка акад. Николай Денков призова в обръщение по БНТ ръководството на ГЕРБ-СДС да не вкарва страната в хаос. За целта им предложи да се подпише споразумението и да се гласува кабинет без смяна на министри, а само с ротация между него и Габриел. Че ГЕРБ-СДС не са склонни да приемат офертата, си пролича с пост във фейсбук на депутата от формацията Даниел Митов. „Не ние нарушихме обещаното. Доколкото си спомням, претенциите за външно министерство и за подписването на допълнителен меморандум дойдоха от ПП-ДБ. Това бе по същество счупване на обещаното и на договорната рамка. За мен лично беше опит да се саботира ротацията и да се предизвикат избори“, посочи Митов. Той поясни, че са предложили ротиране само на премиерите на ПП-ДБ, но те са отказали.

Отговорност

Вчера преди заседанието на групата на ПП-ДБ Петков коментира, че преди 9 месеца са имали джентълменско споразумение за ротиране на премиерите, а министрите да се сменят само по взаимно съгласие. На 17 март Габриел им предложила същото, но без подписването на споразумението. По думите му Денков е дал подобна оферта, но е поискал и да се сложи подпис под документа. „Като махнем мъглата от цялото говорене и всички преговори, се оказва, че единствената разлика е споразумението. За нас това означава, че ГЕРБ явно не са готови да направят реформа в съдебната система, службите и регулаторите. Защо – не знаем. Не знаем дали не искат или не могат“, каза Петков. Той поясни, че днес ще съобщят как ще процедират с втория мандат. Причината – вчера формациите от ПП-ДБ трябваше да проведат заседания на националните съвети. „Ние винаги сме били отговорни. При втория мандат отговорността е при нас, ние я поемаме ясно“, заключи Петков.

10 опции за служебен премиер

Президентът Румен Радев ще има ограничен кръг от лица, между които да избира за служебен премиер. В случая става дума за 10 лица. Това са председателят на НС Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев или някой от подуправителите – Андрей Гюров, Петър Чобанов, Радослав Миленков, шефът на Сметната палата Димитър Главчев или негов заместник – Горица Кожарева, Тошко Тодоров, омбудсманът Диана Ковачева или заместничката й Елена Чернева – Маркова. Ако всички те откажат поста, НС ще трябва да състави кабинет. Президентът вече даде заявка, че ако не е съгласен с някои от министрите, няма да подпише указа.

Наталия Киселова: Изтича времето за вот 2 в 1

Изтича времето да се проведат избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. По-скоро изборите ще бъдат разделени. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова. Причината за това тя вижда в процедурата по назначаване на служебен кабинет, която върви заедно с насрочването на вота. Според нея процедурата крие капани и не е изключено изборите да не съвпаднат с тези за ЕП, които са на 9 юни. „Президентът ще се опита да прехвърли на НС не само отговорността, но и инициативата за това как да изглежда бъдещото правителство. В стремежа си да ограничат президента депутатите направиха така, че решенията да се вземат в НС“, каза тя пред БТВ. 

Евелина Славкова: Скандалите в сглобката са в полза на Радев

Скандалите в сглобката са в полза на президента Румен Радев. Това коментира пред Нова телевизия социологът Евелина Славкова. Според нея разговорите за реформите в регулаторите и съдебната система, за състава на кабинета остават в съзнанието на обикновените хора като че трябва да се намерят постове за определени лица. По думите й Радев ще се дистанцира от целия този процес, без да се намесва в него. Славкова коментира още, че е изпуснат моментът за подписване на споразумение и това е точката на пречупване и взаимното извиване на ръце.