0

Т ероризмът да стане отделна нова глава в Наказателния кодекс, предлагат от Министерството на правосъдието. Целта е по-ясна дефиниция на престъплението, както и по-широк обхват на лицата, засегнати от него. За първи път в текстовете се предвижда и фирми да носят наказателна отговорност, ако чрез тях се финансира терористична дейност.

Отвличането на кораб, самолет, нападението срещу жп- и автогари или над важни обществени сгради, вече ще се квалифицира като терористичен акт. Посегателствата върху персонала на големи инфраструктурни обекти също ще се наказва много по-тежко. Това предвижда законопроект на Министерство на правосъдието откъдето предлагат тероризмът да се обособи в отделна глава на Наказателния кодекс.

„Основният проблем е в това, че в България все още съществува едно много остаряло разбиране, че едно престъпление е терористично, може да се квалифицира като тероризъм, само ако извършителят му има терористична цел при извършването”, обясни Емил Дечев - зам. - министър на правосъдието.

НА ТЕЛЕФОН 112: Над 30 000 сигнала за домашно насилие!

За пръв път подготовката на терористичен акт ще се разглежда в самостоятелен раздел.
Фирмите, за които има данни, че перат пари и чрез тях се финансира тероризъм, също ще носят наказателна отговорност, пише още в законопроекта.

„Например, може да е фондация, която финансира терористична организация. Юридическото лице е замесено чрез неговия собственик, управител или представляващ в осъществяването на терористична дейност”, изтъкна зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Експерти приветстват новите текстове. И напомнят, че е нужна промяна не само в Наказателния кодекс. 
„Проблемите с противодействието на тероризма и на екстремизма, не са в законовата рамка, не са основно там. А именно в подготовката на кадрите и разследващите органи”, обясни Мариян Събев от „Център за изследване на демокрацията”.

Адвокати също оценяват положително отделянето на тероризма в отделна глава. „На адвокатите, на магистратите, ще бъде много по-лесно, когато е рамкирано това деяние. Защото ние трябва да знаем рамките на деянието, респективно да можем да упражним и самата защита”, каза адвокат Жанет Желязкова.

За да не се стига до съзнателно набеждаване на фирми, че перат пари с цел финансиране на тероризъм, законът трябва да е изключително прецизен, казват юристи. Предложенията за новите текстове вече са публикувани за обществено обсъждане.