0

„Нека да има цензура в държавата, за да може да съхраним и създадем истински ценности“. Това заяви пред „Телеграф“ председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. Той заяви, че подкрепя приетата промяна в Закона за предучилищното и училищно образование, касаеща пропагандирането на „нетрадиционната сексуална ориентация“. Петров подчерта, че българските учители никога не са се занимавали с тази тема и затова са приели обвинението в това като обида. „Нека тези, които предлагат да издирят НПО-тата, и тези, които се занимават с тази пропаганда и да я ограничат“, призова той. Председателят коментира, че трябва да се обърне внимание и на родителите, които трябва да полагат грижи за децата си и да участват в образователния и възпитателен процес в училището, както и на обществения сектор и телевизиите.

Списък

Буря от възмущение и коментари предизвика публикуваният в социалната мрежа списък с имена на учители и преподаватели, които са се обявили против промяната в закона. Те бяха разкрити от местната организация на "Възраждане" във Варна. Според депутата от ПП-ДБ Манол Пейков партията на Костадинов публично е заплашила част от 460-те преподаватели, подписали петицията срещу новия закон. В отговор лидерът на „Възраждане“ обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата, а от там обявиха, че започват проверка по случая.

ЧЕРНИЯТ СПИСЪК: „Възраждане” пусна имена на учители срещу антиЛГБТ закона!

Реакции

Срещу постъпката на „Възраждане“ се обяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, който първоначално определи посочените имена като „списъка на Шиндлер“, а по-късно заради забележки и коментари в социалната мрежа, го коригира на „списъка на омразата“. Петков коментира, че България е и ще остане свободна държава, а не тоталитарно гето, както и че училището ще остане неприкосновена светиня на знанието.

Кметът на Варна Благомир Коцев призова учителите да му сигнализират лично при най-малкия натиск. „Не се страхувайте! Никой да не си и помисля да ви заплашва!“, написа той. Това провокира Костадинов да му поиска оставката, обвинявайки го, че той и екипът му са защитници на хомосексуалната пропаганда в училищата и детските градини. 

ВДИГАТ ПРОТЕСТ: Академичната общност срещу забраната на ЛГБТ+ пропагандата в училище

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев добави, че публикуването на списък с имена на учители само защото са изразили свободно мнението си е недопустимо, а определянето им като „паразитиращи“ е не само грозно, но обиждащо хиляди преподаватели.

Позиция

От МОН също излязоха с позиция по случая. В нея заявиха, че българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен. От там уверяват, че в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега МОН и институциите в системата ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище.

НАЛАГАТ НИ ДЖЕНДЪРИТЕ, за да обезлюдее България!