0

П резидентът Румен Радев откри международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец. „Малко ми е трудно да говоря за джаз, защото според някои от водещите музиканти в бранша, джазът е най-свободната музика, но е изключително, даже невъзможно да бъде обяснено това изкуство с прости думи. Защото джазът е музика не само за сърцето, но и за ума. Най-важното в джаза е, че заличава границите между хората и създава атмосфера на разбирателство и толерантност. Специално този фестивал и неговото развитие има особено значение за България. Защото той дава принос във всички останали сфери на нашия обществен живот. Той дава принос за развитие и утвърждаване на бранда България“, каза държавният глава по време на официалното откриване на форума. 

По думите му, фестивалът има принос за зимните курорти, в които е създавал сцени. „Надявам се и съм уверен, че и тази ще бъде успешна за утвърждаването на нашите зимни курорти като целогодишна туристическа дестинация“, допълни Радев. На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Преди 25 години моят съпруг създаде най-големия джаз форум в България – международният джаз фестивал в Банско. Този фестивал много бързо доби популярност и излезе далеч от границите на България и Европа и придоби в годините международен статут. Сцената на фестивала в Банско беше предпочитано място за изява, както на български, така и на много международни звезди на джаза. След кончината на моя съпруг през 2020 г. пред нас – неговите наследници, стоеше изключително важен въпрос за решаване – каква да е съдбата на фестивала. Нашето решение като наследници е еднозначно – фестивалът трябва да продължи своето развитие и трябва да продължи своето съществуване. Но той трябва да бъде изпълнен с ново съдържание, с нов смисъл. Ето защо напълно морално оправдано фестивалът ще носи вече името на своя създател, а именно – международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, каза директорът на форума д-р Татяна Илиева. Тя допълни, че „мисията на д-р Емил Илиев в Банско е приключила успешно“, а новият домакин на събитието е в Боровец.

„Дълбоко се надяваме качеството ни на наследници, носители на правата на международния джаз фестивал и организатори на събитието, ние да работим усърдно, за да можем да продължим и изповядваме основното верую на д-р Емил Илиев, а именно да превърнем международния джаз фестивал в Боровец по-известен от джаз фестивала в планинското градче Монтрьо“, каза още д-р Илиева.

На откриването присъства и кметът на община Самоков Владимир Георгиев. „Сега, когато се опитваме в тези трудни времена заедно с хотелиерите, заедно с местните хора да направим целогодишен този курорт. Искаме да покажем прекрасната история на нашия край, духовността, винаги сме коментирали помежду си, че ни е липсвало нещо. Въпреки богатата програма, култура на нашия регион, на нашия град, въпреки това, че можем да покажем изкуството на зографите, нашите прекрасни църкви, нашите паметници на културата, винаги ни е липсвал такъв фестивал, какъвто е джаз фестивалът, който от тази година ще носи името на д-р Емил Илиев“, каза той от сцената. Георгиев отдаде почит и на покойния джаз музикант Румен Димчов Тосков – Рупето, който е родом от Самоков.

Музикалната програма на вечерта бе открита от биг бенд „Благоевград“. Музикантите излязоха на сцената заедно с Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева и представиха програма със суинг, фънк, поп, джаз стандарти и латино произведения. Бендът получи и награда на името на „д-р Емил Илиев“. Тя бе връчена на диригента Борис Янев от Иван Стоянов, който е част от журито заедно с Веселин Веселинов – Еко и Цветан Недялков.

Влатко Стефановски се качи на сцената заедно със своя син – барабанистът Ян Стефановски. Към тях се присъедини и бас китаристът Иван Кукич. Триото изпълни произведения като „Македонско девойче“, Gipsy song, "Йовано, Йованке" и др.