0

- Накъде в тази жега?

- Тръгнали сме на фризьор.

Този диалог се чува тези дни масово в градския транспорт. Стопани возят кучетата на груминг (без да им дупчат билети) и се оплакват от високите цени на подстрижките, които вече са се превърнали в лукс. Това е и причината вманиачени стопани, които водят кученцата си по конкурси, да карат груминг курсове, след което подхващат нелегален бизнес, установи проверка на „Телеграф“. Кучешките фризьори, които си докарват пари, за да поддържат собствените си любимци, не се престарават в грижите за другите.

Солените цени на фризьорските услуги за кучетата карат много стопани сами да оформят прическите на любимците си. Това съвсем не е невъзможно, като на пазара има не само разнообразие от машинки за тази цел, но и видеоклипове в интернет, показващи как се получават прическите за различните породи. Най-трудни се водят йоркитата, които са и по-глезени. Дефектите на прическата в домашни условия обаче се прикриват по-лесно с ластичета и панделки.

Машинка

Подстригване на куче до 10 кг у дома с дълга козина отнема около 2 часа. Машинката за тази цел с комплект предпазители за ножа струва в „Лидл“ около 30 лв. Най-популярният модел, който се продава по интернет в последните години, излиза от 35 до 45 лв. в зависимост откъде се поръчва, плюс таксата за доставка.

Така на половината от цената на един груминг се сдобивате с машинка, която се ползва поне две години. Има модели, които работят с акумулаторна батерия, което улеснява процеса на подстригване.

Повечето домашни любимци свикват с шума, който издава тя, и стоят мирно, защото се доверяват повече на стопаните си, отколкото на непознатия специалист в груминг салона. Разбира се, има студиа с редовни клиенти и така те се опознават с фризьорите си.

В домашни условия кученцето се поставя на масичка или друга повърхност – по-висок стол например, за да бъде удобно на стопанина грумър. Първо се оформя телцето, след това - лапите, накрая се прави муцуната и ушите, като формата е според породата. Разбира се, в употреба влизат и ножици. Предимството е, че собственикът на кучето избира сам дължината на косъма, който остава след груминга, и се избягва често срещаната неприятна изненада – прибираш си любимеца от студиото за груминг и не можеш да го познаеш, защото е обръснат до кожа.

Поддържане

Прическата се поддържа целогодишно, а през лятото най-важното е да се подстрижат основно космите между възглавничките на лапичките, за да не влизат там осили. Коварните трънчета могат да тръгнат нагоре по венозния път на лапата и да причинят големи неприятности, включително сериозна спешна операция при ветеринар.

На пазара има и клещи за кучешките нокти, но може да се използва и обикновена по-голяма нокторезачка. Друг вариант е да се посети ветеринаря на кученцето, който за такса от около 5 лв. намалява ноктите. Домашният груминг, разбира се, може да приключи както и в салона, с къпане с шампоан и изсушаване със сешоар. Накрая остава разресването, което така или иначе стопаните прилагат поне три пъти седмично.