0

З адава се ново поскъпване на недостигащия стаж за пенсиониране и тези, които искат да си купят ще трябва да развържат кесията.

По предварителни изчисления то ще е с около 33 лева, но всичко ще се реши към края на годината – първо с определянето от правителството на минималната заплата от Нова година и после с приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване от парламента.

Размер

Цената на месец осигурителен стаж е закована на 19,8% от минималния осигурителен доход. Размерът на този доход за самоосигуряващите се лица се гласува всяка година от Народното събрание при приемането на бюджета.

НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ: Дават пари при пенсиониране!

Обикновено този размер се припокрива с определената преди това минимална работна заплата от правителството.

Тя пък се изчислява по формула, разписана в Кодекса на труда: минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. 

Богатите БГ пенсионери се оказаха мъже!

Към момента МРЗ е в размер на 933 лв., толкова е и минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се. А цената на един месец недостигащ стаж е 184,73 лева.

Разчети

Вече излязоха предварителни разчети на база данните на НСИ колко може да бъде минималната заплата догодина. Според изчисленията на КНСБ тя ще бъде 1080-1100 лева. Така, ако следваме всички формули, предварителните очаквания са цената на месец недостигащ стаж за пенсия да стане около 214-218 лева.

ЩЕ РАБОТЯТ ДОКАТО УМРАТ: Предложиха възрастта за пенсиониране да стане 80 години!

През тази година условията за пенсиониране на мъжете са да имат 64 г. и 7 месеца възраст и 39 г. и 6 месеца стаж. Жените пък излизат в пенсия при 62 г. и 2 месеца възраст и 36 г. и 6 месеца стаж. Догодина тези показатели се увеличават.

Представителите на силния пол трябва да са на поне 64 г. и 8 месеца и да имат минимум 39 г. и 8 месеца стаж. А дамите ще се пенсионират при 62 г. и 4 месеца възраст и 36 г. и 8 месеца стаж.

СЛЕД УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ: Един хляб повече в кошницата!

Постоянното увеличение на стажа за пенсия вероятно е и причината всяка година да има ръст на хората, които си закупуват недостигащите им месеци.