0

И деално време за късно море се задава през следващия уикенд. Това прогнозира пред вестник „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев.

Свежо и слънчево ще бъде времето на плажа. „Във Варна през следващия уикенд температурите ще бъдат между 25 и 26 градуса, а минималните ще бъдат между 17-18 градуса. Морската вода малко поизстина, но е между 23-24 градуса. При всички положения ще става за плаж – откъм 10, 30 докъм 15,00 часа. Няма да има никакви проблеми дори за тези дами, които са леко зиморничави“, казва професорът.

Градуси

Септември ще си отиде със слънце и с около 2 градуса над обичайното. През последния уикенд на месеца ни очакват температури до 30 градуса. „Винаги подчертавам, че е по-топъл спрямо новата норма, която е доста топла. Ще си отиде сух, макар че на няколко места се изпълни месечната норма - в района на Варна и Шабла. На останалите места обаче валежите са между 30 и 80% от месечната норма. Продължава засушаването и всички язовири –  и питейни, и за напояване, и за енергетика, бележат сериозен спад на нивата“, коментира още ученият.

Валежи

Очаква ни златна есен. Октомври и ноември ще бъдат по-топли от нормалното  и с нормални валежи. „Прогнозата за валежите малко ме съмнява, защото тоя сушав период трябва да приключи. Средиземно море е доста топло и ще даде възможност за образуване на типичните средиземноморски циклони. Предстои да видим. Искрено се надявам да вали повече, защото имаме крещяща нужда от попълване на водните запаси не само в язовирите. Запасите  в подпочвените води са много малки“, отбеляза професорът.

Октомври ще бъде с около половин градус по-топъл. „Същото се отнася и за ноември месец, което не означава, че и през двата няма да има няколко дни, в които ще бъде доста хладно, а в планините над 2000 метра може да падне сняг, което не е нещо необичайно“, уточни проф. Рачев.