0

Н адпревара с времето в опит да бъде открита 17-годишната Ивана Петрова от Дупница. Момичето е обявено за общонационално издирване, след като изчезна в четвъртък.

Ивана си тръгнала от клас и повече не е видяна. Кметът на Дупница поиска обяснение от училищното ръководство за това дали момичето е било обект на тормоз. В училището са категорични, че Ивана никога не е била жертва на каквото и да било насилие.

"Обгрижвам децата повече от собственото си дете! Повече! Винаги съм се грижила за тях, винаги съм уведомявала родители. Не зная какво да кажа, мъчно ми е, не съм спряла да я търся, не съм спала четири дни", заяви класният ръководител на Ивана Весела Владимирова.

Според ръководството на училището, в което учи издирваната, тя има характер, различен от описвания в последните дни.

„Не децата тормозеха Ивана, а бих казала, че тя, с поведението си, тормозеше тях. Нарушаваше учебния процес. В последно време употребяваше много енергийни напитки, безразборно. Внасяше ги отвън и ние си позволявахме, когато я видим, да ѝ ги взимаме от ръцете”, заяви директорът на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии Виолета Стефанова – Савова. 

Ивана била много тихо, кротко и срамежливо момиче допреди няколко месеца. Почти не общувала с никого. Поведението ѝ обаче рязко се променило в края на миналата година. Тя започнала да ходи с различни дрехи, консумирала непрекъснато енергийни напитки и използвала цинични думи към съученици и учители.

„Започна да ходи по-разголена. Напускаше самоволно часовете, влизаше в тези на други колеги. Това по принцип не го позволяваме. Тогава повиках майката, за да попитам има ли проблем с детето, защото се държи необичайно”, разказа още директорката.

По думите ѝ майката на Ивана отрекла да има промяна. Казала, че дъщеря ѝ вероятно е превъзбудена заради края на първия учебен срок. Савова предложила момичето да остане вкъщи и да посети лекар.

ИЗДИРВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА: Кметът на Дупница с шокираши разкрития за случая с изчезналата Ивана

Тя разказа още, че телефоните на учениците в гимназията се събират, докато текат учебните занятия. „Но Ивана, за да може да си тръгне по-рано, си е оставила телефона. Не прави това за първи път, показа проверка в дневника. Разговаряхме с майката, че забелязваме, че поведението ѝ не е нормално. Тя отвърна, че са посетили лекар и момичето пие медикаменти”, обяснява още директорът.

По думите ѝ класният ръководител се бил превърнал в бавачка на Ивана. „Не само тя, а абсолютно всички учители бяхме ангажирани с поведението на момичето. То въобще не е тормозено, напротив - лансирано е от страна на учители и ученици”, завършва Савова.

В деня на изчезването си Ивана отново се държала странно. Още сутринта поискала да пие парацетамол.

„Тя ми каза: „Болна съм, госпожо и затова”. Аз отговорих: „Не можеш да пиеш нищо без лекарско предписание”. Тя отвърна: „Мама ми дава!”. Три учебни часа по-късно мина покрай мен, размахвайки блистер с думите: „Парацетамолче“. Аз казах: „Ивана, дай ми лекарствата”, и тя хукна по стълбите нагоре“, разказва Владимирова.

Учителката веднага се обадила на майката на момичето и обяснила цялата ситуация. „Моите думи бяха: „Не зная колко е изпила. Моля ви за намеса, елате в училището”, допълва тя.

В училището няма официални медицински документи, които да удостоверяват, че Ивана е посещавала лекар за психическо здраве, както твърдят родителите ѝ. Към нея е имало отправено предложение да премине в онлайн форма на обучение. Родителите ѝ обаче отказали.  

Полицията предположи вероятност момичето да не се намира на територията на Дупница. Допускат тази теза, защото няма следа от нея от прекалено дълго време.