0

П рокурори масово хвърлят отводи, не искат да разследват смъртта на родилка. Делото за смъртта на 21-годишната Данислава Йорданова в горнооряховската болница е дадено за разследване на окръжната прокуратура в Габрово. Това се случва, след като всичките обвинители от окръжната прокуратура във Велико Търново дадоха отвод и не поискаха да поемат разследването.

Причина

Като причина обвинителите посочват, че една от лекарките е сестра на техен колета, работещ в Окръжната следствена служба. Една година след смъртта на младата родилка разследването по случая все още тъпче на едно място. В началото само за три дни бяха извършени разпити и назначени експертизи. Работното обвинение бе за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност. От общинската болница в Горна Оряховица още в началото обявиха, че причината за смъртта на 21-годишната Дани е ДИК синдром и че няма допусната лекарска грешка. Близките на починалата обаче са на мнение, че причината за смъртта й е в резултат на човешка грешка и настояват виновните да си понесат заслуженото наказание.

Трагично

Младата родилка почина след операция и тежка кръвозагуба на 26 август миналата година в областната болница във Велико Търново, след като същия ден е родила със секцио в общинската болница в Горна Оряховица. Един час след цезаровото сечение Йорданова започнала да кърви обилно. Заради рязкото влошаване на състоянието й горнооряховските медици взимат решение тя да бъде транспортирана в болницата в старопрестолния град. Бебенцето остава в Горна Оряховица. Лекарите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ опитват да я реанимират, но родилката умира.