0

Б еше постигната договореност за допълнителни 40,7 млн. лв. за висшето образование. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният министър- председател Димитър Главчев. Решението е в резултат на разговори между  властта и синдикатите относно висшето образование в България.

Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лв. "Тези 40,7 млн. лв. представляват увеличаване на заплатите на администрацията (26 млн. лв.), за диспропорции (5.8 млн. лв.) и за стипендии (7.5 млн. лв.). Постановлението е изготвено и до понеделник ще бъде прието", посочи министърът на финансите Людмила Петкова.

Очаква се средствата да бъдат преведени по сметките на университетите преди 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

"Исканията, които бяха заявени от нашите браншови структури, са изпълнени", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обърна внимание, че втората част на дебата е как да се изпълни Законът за висшето образование.

"За изпълнението на всичко, за което си говорихме, очевидно ни е потребно съдействието на политиците. Срещите завършиха с подписването на практически идентични споразумения с партиите. Сутринта някой беше снимал как пием кафе с Пеевски, което е така. Пихме кафе с Пеевски, според мен кафето не беше мазно, доколкото разбирам от кафе. И подписът му е наличен. Следващият подпис, който беше положен под споразумението, беше на Бойко Борисов в качеството му на председател на ГЕРБ, след това се подписа Корнелия Нинова в качеството ѝ на председател на БСП", обобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Той уточни, че под споразумението ще стоят и подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

"Искам да се извиня на акад. Денков, че не успяхме технически да довършим нещата с "Продължаваме Промяната" дотлкова, доколкото в такава сложна координация пропуснах да му изпратя проекта на споразумение, което направихме малко по-късно, в понеделник ще имаме техния подпис с уговорките от тяхна страна, че към споразумението ще се добави: "при изпълнение на изискванията за качество и достъп на висшето образование", допълни Манолов. 

Протестът на университетите, насрочен за 20-ти май, се отлага, поне на този етап тъй като "първата стъпка е изпълнена", посочи доц. д-р Валери Апостолов - Конфедерален секретар и Председател  на синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“,