0

П енсиите на 350 хиляди работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно от днес. Повече пари ще получат тези, които са придобили осигурителен стаж след пенсионирането си.  

Според областния координатор на КНСБ в Монтана Мария Лазарова дори при един ден трудов стаж през 2023 г., преизчислението ще бъде в сила. "Това важи за хора, които са на трудов договор и са придобили право на пенсия заради достигнати нужните стаж и възраст. Увеличение няма да получат хората с по-ниска пенсия, защото поради скока на минималната заплата, тя е по-висока, както и тези, които са достигнали тавана.

679 515 българи с вдовишки добавки!

Неработещите пенсионери ще получат увеличение през юли, великденски добавки няма да има", посочи тя. И допълни, че средно ръстът е около 30 лева. А новите суми ще бъдат изплатени на пенсионерите още през април.

ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ: 70 060 с признат стаж от чужбина

От първи юли същите тези преизчислени пенсии на работещите пенсионери отново ще бъдат увеличени с редовното осъвременяване в размер на 11%. От същата дата се увеличава така наречената "вдовишка добавка" от досегашните 26,5% на 30%. Това ще засегне над 660 000 души.

ЗА ЗАСЛУГИ КЪМ БЪЛГАРИЯ: Предлагат пожизнени пенсии за велики родни музиканти (СПИСЪК)