0

П ървата група българи от Ливан кацна на летище София. Правителственият „Еърбъс“ транспортира наши сънародници заради усложнената обстановка там след израелските въздушни удари.

Първо са прибрани майки с деца и възрастни хора, изразили желанието си да бъдат евакуирани.

Когато дойде подходящ момент, тогава веднага ще бъде изпратен самолет за други български граждани, поискали да бъдат евакуирани, заяви служебният премиер Димитър Главчев, писа БГНЕС.

СПАСИТЕЛНА МИСИЯ: Авиоотряд 28 вече е в опасния Бейрут!

Телеграф/Бойко Кичуков

Прибралите се наши сънародници благодариха на премиера и на цялата българска държава, че са се спасили от ужаса на войната.

МВнР търси други начини за евакуация на сънародниците ни. Най-често това са полети, които съюзнически държави правят до Бейрут, за да приберат свои граждани.

"Сравнително бързо се придвижиха нещата. 89 души пътуваха на сегашния полет, утре се очаква да се съберат още. Всички са усмихнати и са живи и здрави, исках лично да се убедя, че всички са добре", коментира Главчев.

ИЗХОД ОТ КОШМАРА: Евакуират с два полета българите от Ливан

Телеграф/Бойко Кичуков

"Ще се насрочи нов полет, когато се събере група и е безопасно", увери и зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

"Имахме заявки от около 160 български граждани и техните семейства, малко повече от половината пристигнаха с първия полет. Обработват се и останалите заявки”, допълни тя. Шекерлетова обясни, че в Ливан живеят около 400 българи, но не всички от тях са изявили желание да се приберат у нас.

Телеграф/Бойко Кичуков