0

П резидентът Румен Радев обяви кога ще каже кога ще връчи втория мандат.

Държавният глава коментира, че в петък сутринта ще се произнесе кога точно ще връчи втория мандат на „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

НА КРАЧКА ОТ НОВИ ИЗБОРИ: Правителство с втория мандат няма да има!

По-рано през деня от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат празна папката, като призоваха Радев да им я даде в най-скоро време.

"Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но също така и да имат възможност за пълноценна кампания, а тя не може да е през август. Така че утре сутрин, още щом се върна, ще кажа кога ще връча мандата", посочи Радев.

"Политическата ни система е тежко заболяла", допълни президентът. "Няма да обсъждам този въпрос", отговори Радев на въпрос относно президентска република.

По отношение на изборите в САЩ Радев обяви, че ще работи с всеки един президент, който американският народ избере.

Той благодари на всички, които се борят с тежките пожари в страната. "Благодаря на служителите на противопожарна безопасност, на хората от армията и на всички доброволци. Дали и как се справя правителството е въпрос на всеобхватен анализ след потушаването на пожарите. Благодарих на министър-председателя на Чехия Петър Фиала за изпратената помощ. Изказвам благодарност и на Турция за навременната им помощ", посочи президентът.

По отношение на борбата с нелегалната имиграция, Англия ще разполага полицейски сили и у нас. "Ние високо оценяваме осъзнаването на нашите европейски партньори, че опазването на външните европейски граници не е ангажимент само на държавите на предна линия, а на всички държави от ЕС. Ние с готовност ще посрещнем всеки един участник, който ще допринесе за по-голяма сигурност на нашите граници", категоричен бе Радев.

По-рано Радев пристигна в двореца „Бленъм" близо до Оксфорд, където беше посрещнат от министър-председателя на Великобритания Киър Стармър за участие в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност.