0

С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е на посещение в Рим и Ватикана. 

По думите му това изисква осъзнаване, много разум и усилията на цялата международна общност да се търсят пътища за мир, основани на международното право. "Време е за разум, време е да заложим на дипломацията. Видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир", добави той. 

Радев от Рим: Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите достижения

"Папа Франциск винаги се отнася с най-топли чувства към България и към нашия народ. Днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Той наистина е запознат с нашите проблеми и ни пожела повече деца - на фона на всеобщото застаряване в Европа. Пожела ни повече деца, на които да даваме достойно образование. Пожела да се грижим повече и за възрастните хора", отбеляза още президентът Радев. 

Радев заяви, че е поканил новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска на посещение у нас.

ЩЕ ИМА ЛИ МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ? Македонският президент на посещение в Рим за 24 май

"Моето послание към президента на Република Северна България е че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата. РСМ трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа като изпълни всички изисквания, които се искат от нея", посочи държавният глава.