0

И скам още веднъж да изкажа своите съболезнования към близките на загиналите летци край Граф Игнатиево. Искам да призова да не се допускат политическите спекуланти и самозвани експерти да манипулират общественото мнение за катастрофата край „Граф Игнатиево”. Много са хипотезите за инцидента. Това, което се вижда от едно видео, не може да доведе до някакви реални, достоверни заключения какво точно се е случило. Изключително много фактори трябва да се анализират. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Три версии за катастрофата в Граф Игнатиево, самолетът паднал на метри от склад с ракети

„Направих много последователни консултативни съвети за националната сигурност и перспективите на българската армия. Авиационната техника е най-скъпа, поддръжката и летенето е скъпо. Апелирам да се вземат адекватни мерки, така че да се превежда в необходимата степен на изправност авиационната техника, да се подпомагат нови ефективни средства, които подпомагат летателната дейност. Има инвестиционна план-програма за модернизация, тя е внесена в парламента”, посочи още той.

Радев обясни, че от доста време призовава за спешни мерки за привличане и задържане на хора с качества, които да служат в армията. „За тяхната професионална подготовка, реализация и мотивация”, каза още държавният глава.

ТРАГЕДИЯТА „ГРАФ ИГНАТИЕВО”: Вижте кадри от самолетната катастрофа! (ВИДЕО)

По негови думи, за да има консултативен съвет трябва да има чуваемост. „Получих официална покана да бъда гост от военновъздушните сили на САЩ и от американската страна - да изпълня полет на F-16 в знак на стратегическото партньорство между двете страни. Такива летателни дни се провеждат регулярно не само в България”, каза още Радев.

„Когато Делян Пеевски и Росен Плевнелиев рискуват живота си толкова, колкото ген. Русев и ген. Петров, тогава могат да им искат оставките”, посочи още президентът.

ТРАГЕДИЯТА „ГРАФ ИГНАТИЕВО”: Загиналият пилот ст. лейтенант Дункин стягал сватба, чакал бебе

„С президента на Република Северна Македония проведохме един много откровен и конструктивен разговор в приятелска атмосфера, независимо, че срещата имаше напълно неформален характер. Очаквам този заявен стремеж за откритост и конструктивизъм да бъде поет и от правителството на РСМ. Това не беше нито държавно, нито работно посещение. Надявам се, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи официално посещение в България”, добави още Радев.