0

Т рима народни представители - Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев, са изключени от парламентарната група на „Възраждане“. Това съобщи председателят на групата и лидер на партия "Възраждане" Костадин Костадинов в Народното събрание.

Вчера в общинския съвет в София още четирима човека от групата на "Възраждане" предпочетоха да изберат финансови стимули пред честта и каузата на "Възраждане“, заяви Костадинов. По думите му това тяхно решение рефлектира и върху партийната организация. Получихме изключително много съобщения и искания от страна на членове и симпатизанти за обяснение на така случилата се ситуация, посочи той.

НАЙ-НАКРАЯ: Партиите в СОС се разбраха за временен председател!

Вчера вечерта имаше заседание на софийската организация, на което е взето решение да се поиска политическа отговорност от народните представители, които са номинирали тези представители на "Възраждане" в листата за общински съветници в София, каза Костадинов. Лидерът на "Възраждане" съобщи, че днес е поискано народните представители Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев да поемат отговорност за номинирането на тези хора за общински съветници. Решението на групата беше те да бъдат изключени, тъй като отказаха да направят това, което иска софийската организация от тях, допълни той.

"Те предпочетоха да останат в парламента, вместо да подадат оставка, за да поемат политическата отговорност", заяви Костадин Костадинов. В този случай политическата отговорност я поемаме ние като парламентарна група, защото сме длъжни да покажем на нашите избиратели, че предателства не се прощават, коментира той. 

Изключително е неприятна ситуацията, защото от 201 общински съветници в цялата страна пробив имаме само в София, отбеляза лидерът на "Възраждане". По думите оттук нататък представителите на "Възраждане" в СОС ще работят двойно и тройно повече от обичайното. 

"След снощното срамно разпределяне на постовете в общинския съвет, наподобяващо делене на баница, можем да кажем само едно - "Бог да пази София", софиянци ги чака брутално крадене в следващите години до края на този мандат", коментира Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

ДРАМАТА В СОС ПРОДЪЛЖАВА: Хекимян и Бонев се изпокараха за гласуването (ВИДЕО)

В четвъртък, след избора на председател на Столичния общински съвет, групата на "Възраждане" изключи четирима общински съветници - Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов, Севделина Петрова. Колегата им Деян Николов ги определи като "предатели". Общо 47 от 61 общински съветници подкрепиха номинирания от "Продължаваме промяната  - Демократична България" ("Спаси София") Цветомир Петров за председател на СОС. За кандидата на "Има такъв народ" - Пламен Данаилов, гласуваха четирима съветници, а кандидатът на "Възраждане" - Емил Димитров, подкрепиха трима. 

Радостта от избора на временен председател на общинския съвет обаче не трая дълго. Споровете кой да оглави постоянните комисии продължиха до късно снощи. В крайна сметка мнозинството в градския парламент от ПП-ДБ-СС останаха недоволни от развръзката и обявиха, че явно вече ще са опозиция, въпреки волята на столичните избиратели, предаде БНТ.

Най-голямата група ще има председател само в една комисия, тази по международно сътрудничество и европейски програми.

ГЕРБ-СДС получиха председателското място в ключовите комисии по финанси,икономика, култура, обществен ред, както и комисията за младежта и спорта.

За БСП са транспортната комисия, комисията по здравеопазване, както и тази за връзки с гражданското общество.

"Има такъв народ" взе председателското място на комисията по инженерна инфраструктура , както и тази по екология.