0

Б орислав Сарафов се страхува за живота си заради познанството с главния прокурор и иска охрана от Министерството на правосъдието. Това заяви на брифинг шефът на националното следствие.

„Настоявам за това, за да не се окажа убит така, както беше убит прокурор Колев преди 20-ина години при един друг главен прокурор. Призовавам правосъдния министър Крум Зарков да предприеме необходините действия, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност. Защото познавам г-н Гешев и именно затова се страхувам за своя живот", коментира той.

Директорът на НслС е категоричен, че няма да прави театър и да къса ритуално и демонстративно оставка, а ще се опита да се придържка към морала и професионалната етика – доколкото това е възможно в създалата се ситуация.

„Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължения, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите. Никога не съм искал да се стигне до това. Стигнахме точката на нетърпимост, че е необходим дълбок катарзис и да се отреже гнилото в прокуратурата“, коментира Борислав Сарафов.

“Г-н Гешев ползва като лична резиденция една емблематична къща в курорта Боровец. Това е така наречената „Вила на регентите”, в която са снимани сцени от филма "Тютюн”. Тя към момента е почивна база на служители от прокуратурата на Република България. Но нито един от магистратите няма достъп до нея, тъй като г-н Гешев я е приватизирал за собствено ползване. Г-н Гешев очевидно смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам, че нито той, нито който и да било друг – не притежава Нотариален акт за собственост на институцията Прокуратура на Република България”, посочи Сарафов.

„Очевидно е, предвид състоянието му, че Гешев няма да подаде оставка. Затова призовавам спешно ВСС да гласува отстраняването му. Недопустимо е прокуратурата да се използва за личен PR на Гешев”, допълни заместник главният прокурор.

Той подчерта, че няма намерение да подава оставка, докато се ползва с доверието на колегите си.

А по-рано в понеделник заместникът на Сарафов изрази мнение, че той е направил опит за преврат в прокуратурата.