0

"Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат и в най-кратки срокове завеждам дело срещу академик Денков”. Това обяви в ефира на NOVA бившият министър на енергетиката в кабинета "Донев" Росен Христо в отговор на критиките на премиера Николай Денков за неизгодните договори с за внос на газ с турската компания „Боташ”.

"Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – абсолютно не отговаря на истината. Той е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната. при подписването му бяхме поздравени от всичките ни евроатлантически партньори. Договорът с "Боташ" дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма”, подчерта Христов.

ИЗРЕВА: Денков се оплака, че гаси пожари след служебното правителство

„Терминалът в Гърция е претоварен. За тази година успяхме да се преборим едва за три слота. Няма друга алтернатива на руския газ, освен терминалите в Турция. Увеличихме резервирания капацитет на България в гръцкия терминал, където имаме съсобственост – от половин на един милиард. България при работеща икономика консумира около 3,5 милиарда течен газ-  1 милиард е от Азербайджан, 1 идва от Гърция, а останалите количества - от „Боташ”. Този договор е важен и за Унгария, и за Сърбия", допълни той.

По думите му обвиненията от редовната власт са свързани с желанието за връщане на посредниците при покупката на газ, както било по време на управлението на Кирил Петков.

ОТВЪРНА НА УДАРА: Гълъб Донев определи критиките на Денков като смешен плач

"Ако не използваме капацитета, разбира се, дължим пари. Договорите за доставка на енергийни ресурси – имат стандартни клаузи за неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и всякакви други хора, които нищо не разбират от енергетика", заяви Христов.

Той обясни и защо договорът е сключен за 13 години. "Всички договори са дългосрочни. България има нужда от дългосрочни договори за доставки, защото  това дава енергийна сигурност и стабилност и най-ниски цени”, подчерта той.