0

П равителството е приело детайлна управленска програма, но в подготовката на програмата се е сблъскало с редица проблеми за милиарди левове, наследени от служебния кабинет. Това заяви премиерът Николай Денков на съвместен брифинг петима от министрите си.

"Налага се от първия ден да гасим пожари в повечето министерствата. Работата по тях отнема много енергия и време от работата на екипите във ведомствата. Става дума за милиарди левове щети и за сериозно забавени действия и реформи. С това ще разбия мита, че служебните правителства работят безупречно, като противопоставяне на редовните правителства“, оплака се Денков.

“Тези пожари, наложиха да включим допълнителни дейности в управленската програма, което отнема много енергия и време от работата на екипите в министерствата", уточни премиерът.

"Описаните проблеми засягат много милиарди левове, които най-малкото са под риск, а някои от тях са загубени. Предвид характера им някои от тях ще бъдат представени на контролните органи, за да се види има ли щети в особено големи размери. Ако да - ще бъдат препратени на прокуратурата. Това означава защо всяко правителство трябва да има контрол", каза още Денков.

„Изминаха 60 дни, откакто беше сформирано това правителство. Обикновено едно редовно правителство има 100 дни, за да може да стартира успешно своята работа в пълен обем. Ние ги нямахме, тъй като още първия ден беше поискана нашата оставка от една от парламентарно представените сили. Затова трябваше да стартираме максимално бързо работата във всички сектори и резултатите от тази работа са видими“, започна Денков.

Премиерът изброи като проблеми невнесения навреме проект на предложение за редовен бюджет, забавяния по реформите, касаещи ПВУ, прехвърлянето на дейността за медицинска помощ по въздух към държавния авиационен оператор и много други. По думите му в някои от случаите ставало дума за очевидни управленски грешки, в други – за нарушения в правилата.

 

Правителството анонсира пет основни приоритета, залегнали в изработената от управляващите Програма за управление на България за периода от юни т.г. до декември 2024 г., която беше приета от кабинета на 26 юли, припомня БТА.

Първият приоритет е присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година

Вторият приоритет е присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 година

Третият приоритет на правителството е овладяване на инфлацията, а четвъртият и петият са реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост, както и прозрачност при управлението на общинските проекти.

Всичко това по думите на Денков обаче се забавя, заради наследството на служебния кабинет.