0

Р однини на писателя Димитър Талев се събраха на протест пред Министерството на културата. Поводът е състоянието на родната къща на автора на „Железния светилник“. Наследниците са притеснени и какво се случва с идеята да се купи домът на твореца, който се намира в северномакедонския град Прилеп и днес е в окаяно състояние.

Собственикът на къщата Снежана Аческа заяви, че иска да я продаде на България, която да съхрани историята в нея и да я превърне в културен център, но нищо не се прави от българска страна Останалата част от къщата е собственост на друго лице, което също е склонно да я продаде на България.

Фондация

На 28 март 2023 г. Манол Пейков, днес депутат от ПП-БД, обяви дарителска кампания за купуването на къщата през частната му фондация „Манол Пейков и приятели“. Парите за закупуването на къщата, а именно 80 000 евро, са налични по сметката на фондацията още преди средата на месец април.

От ВМРО тогава реагираха остро, че това е предизборна инициатива на Пейков. Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че би се включил с лични средства, ако тази инициатива продължи и след изборите. Той попита Пейков защо по времето на предишния кабинет на Кирил Петков не е настоял имотът да бъде откупен и превърнат в музей.

Наследници

Наследниците на Димитър Талев оспорват действията на депутата. “Манол Пейков и приятели”, бездейства абсолютно неоправдано от всяка гледна точка, включително и от юридическа, твърдят те. Вече 6 месеца той не предприема действия за покупко-продажбата, а обвинява нереалистично македонската страна за забавянията.

Обвиняват Манол Пейков, че търси политически дивиденти

 Обвиняват Манол Пейков, че търси политически дивиденти
Facebook

За подобна сделка са нужни максимум 2 седмици, а не 6 месеца. Правителството на Гълъб Донев с решение номер 421 от 2 юни 2023 година даде принципно съгласие за закупуването на къщата. Досега обаче реални действия не са осъществени.

Докато институциите бездействат, къщата на писателя тъне в разруха

 Докато институциите бездействат, къщата на писателя тъне в разруха
Манол Пейков

Искането им е незабавно държавата да влезе в директни преговори със собственичката на къщата, за да се закупи родният дом на Талев и да се превърне в музей или в културен център. Съюзът на българските писатели също настоява министерствата на културата и на външните работи да направят всичко необходимо този дом да бъде купен с държавни средства, за да се превърне в дом-музей на писателя Димитър Талев.

Отговор

Манол Пейков вчера отговори на обвиненията във фейсбук профила си. „Към 14:00 часа на 2 октомври събраните за купуването и реставрацията на родната къща на Димитър Талев в Прилеп са над 125 000 лева. Не възнамерявам да изхарча и стотинка от вашите пари, преди да имам недвусмислена зелена светлина от адвокатите си“, написа Пейков.