0

С лед като приключи отводняването и почистването на щетите от наводненията, министър Христо Хинков започва кадрови промени в Министерството на здравеопазването, както и спешни проверки по горещи теми. Това каза за NOVA самият той в предаването „Събуди се“.

„В момента съм в процес на събиране на екип. Почти съм готов. Ако успея да завърша този процес, смятам сериозно и постъпателно да започна проверки по няколко горещи точки. Една от тях е „Майчин дом”. Проблемът с това здравно заведение очевидно е бил неглижиран до момента. Много внимателно ще прочета одитния доклад, който е на бюрото ми, и който получих в петък. Възнамерявам да направя някои кадрови промени в министерството, без да правя чистка”, посочи министърът.

Не е чиста работата около скандала с тайния апартамент в Правителствената болница, стана ясно от думите му.

„Според мен обаче това е проблем на службите. Защото този апартамент, за който не знае ръководството, няма документация и стои скрит – може да е някаква квартира. Нека да кажат специализираните органи за какво е служел този апартамент”.

По повод думите на бившия директор на болницата професор Любомир Спасов, който заяви, че е знаел за апартамента и в него са инвестирани лични средства, професор Хинков заяви: „Това звучи много странно. Не знам кой е този човек, който ще инвестира частни средства в държавна болница. Освен, ако няма намерение да приватизира бившата Правителствена болница. Не искам да навлизам в подробности, тъй като още не съм видял доклада. Но мога да кажа какво мисля принципно по този въпрос.

"Мисля, че не трябва да има привилегировани болници или болници за привилегировани хора. Такъв е случаят с Правителствена болница, която продължава да е такова място, макар да я отвориха за населението”, категоричен е новият здравен министър.