0

„Изкуственият интелект е революция. Ние се намираме на прага на тотална промяна на модела на цивилизацията. Не знаем друга такава промяна, която да превърне всичките ни представи за взаимоотношения, за етика в нещо съвсем различно. Трябва да се съобразяваме с факта, че съществува нова сила, която бързо се обучава и ще бъде неконтролируема”. Това заяви ректорът на НАТФИЗ „Кр. Сарафов” проф. Станислав Семерджиев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Повод за думите му е предстоящото откриване на телевизионен канал в САЩ, който ще бъде създаден изцяло от изкуствен интелект. Той е и изпълнителен директор на световната асоциация на филмовите и телевизионни училища „Селект”, където членуват около 200 училища.

„Изкуственият интелект няма човешкото въображение и емоции. В момента, в който ИИ завземе позициите, където досега са били хората, ще изчезнат асоциативните връзки, въображението, емоционалното състояние, емпатията, защото той няма как да ги добие. За да има две гледни точки, трябва да има хора, които чувстват”, каза Семерджиев.

НЯМА ВРЪЩАНЕ: Microsoft слага клавиш за изкуствен интелект

ЧОВЕЩИНКА: Изкуственият интелект започна да кръшка!

„Човешките отношения се изграждат върху емоцията. Основата на изкуството и на човешките отношения е емоционалното общуване. Без емоционално общуване, ще има нова, технологична, цивилизация, която ще е различна. Ще има нов тип телевизия и кино”, прогнозира ректорът на театралната ни академия. Според него човешките представи за общуване ще се променят с новите технологии.