0

С ъс 163 гласа "за" на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС парламентът реши депутатите да могат да имат двойно гражданство. Против предложението бяха БСП и Радостин Василев.  Според разпоредбите за народен представител да може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните 18 месеца в страната.

"Говорите за българи, които живеят в чужбина и ще дойдат да ни управляват по-добре. Не се случи с последния опит", заяви Кристиан Вигенин от ПГ на "БСП за България".

"Ние не сме наясно колко българи живеят в чужбина и имат двойно гражданство. Дали с този вот няма да поставим под въпрос националния интерес на страната", попита Мая Димитрова от ПГ на БСП.

"Надявам се поне по този параграф в колегите от ГЕРБ да има морал и да гласуват "против". Българското общество има горчив опит с един човек с двойно гражданство. 18 месеца уседналост са две бременности или две ротации", посочи Радостин Василев.

Такъв казус имаше преди две години със съпредседателят на Продължаваме Промяната - Кирил Петков, който при назначаването му като служебен министър на икономиката имал и канадско гражданство.

Мина и предложението, целящо въвеждане на непрекъсваемост на законодателната власт. При предсрочно падане на правителството Народното събрание няма да се разпуска, а ще продължи работата си до клетвата на нови депутати. 

Вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС защитиха идеята си с това, че се гарантира контрол над служебните правителства. И така - избори за парламент вече ще се произвеждат не  по-късно от месец преди изтичането на срока на пълномощията на действащото НС. Правомощията ще се прекратяват с полагането на клетвата на новите депутати.

Депутатите орязаха и правомощията на президента при избора на служебен премиер. Вече ще може да избира от между председателят на Народното събрание; управителят или подуправител на БНБ; председател или негов заместник на Сметната палата; омбудсманът или негов заместник.

В първоначалния списък присъстваше и председателят на Върховния касационен съд, но след дебати в зала, депутатите решиха да отпадне като потенциален министър-председател. 

Христо Иванов - ПП-ДБ: "Президентът се държеше като заинтересовано лице изпълнителната власт да дойде при него. Критиката ми не е толкова към президента Радев, а че Конституцията му позволяваше това. Приема се меню от хора, от които да си избира. Тези хора няма да са хванати от улицата от някой президент."

Кристиан Вигенин - БСП: "Системата, която предлагате е доста сложна и може да не сработи, както очаквате. Стигаме до ситуацията теоретично действащото правителство да се трансформира в служебно."