0

Л юбители сладкари ще премерят сили на кулинарен фестивал в Русе, посветен на торта „Гараш“. Общината в крайдунавския град продължава записването на участници за конкурса, който ще се проведе на 17 септември.

Сладкарите трябва да се явят пред Доходното здание с приготвена торта „Гараш“. Вкусният десерт може да бъде по традиционна стара рецепта от тефтерите на баба или по осъвременен вариант. Организаторите от общината са се постарали да намерят компетентно жури, което ще опита от всяка торта и накрая ще се произнесе коя е най-хубава.

Кулинарният фестивал се организира за първи път и е вдъхновен от това, че създателят на торта „Гараш“ – австро унгарецът Коста Гараш, е живял и работил в Русе в края на XIX век. През 1885 г. той наема заедно със снаха си Тереза Гараш прочутия за онова време хотел „Ислях хане“ и го управлява повече от десетилетие. Брат му Йоханес пък отваря в града пекарна. Връзката на Коста Гараш с Русе дава основание на някои изследователи да смятат, че прочутият десерт е създаден за гостите на „Ислях хане“.