1

„Преди около година получихме сигнал, че по пътищата у нас има поставени светещи знаци и се твърдеше, че при шофиране силно заслепяват шофьорите.Направихме проверка и установихме, че наистина е така. Изпратихме питане към Държавно дружество „Автомагистрали“. Месец по-късно, на 5 януари, получихме отговор. Оттам ни увериха, че това са управляеми пътни знаци и отговарят на изискванията”. Това заяви Диана Русинова, председател на УС на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП), във връзка с разкриването на скандална схема за източване на държавния бюджет при ремонта на тунел „Витиня“ и тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус”.

Русинова подчерта, че АПИ е допуснала на пътя да има пътни знаци, които застрашават пряко безопасността и поставят в риск участниците в движението. „Фирма „Колет Софт“ ЕООД никога не е имала право да изработва такива продукти и това ние го научихме от сайта на МРРБ“, поясни тя, като уточни, че един такъв знак струва 5 хил. лв.

След искане на оферти от гръцка и сръбска фирми, става ясно, че 958 евро струва един такъв знак от гръцка фирма, а сръбският производител дава оферта от около 3 хил. лв. Докладът на ЕЦТП е предоставен на главния прокурор и на Софийската градска прокуратура.

Русинова съобщи, че за ремонта на тунел „Витиня“ са изразходени 63 млн. лв. без ДДС. „Българските знаци са поставени през ноември месец миналата година и са стояли до месец март тази година, гръцките са поставени през март месец и до момента стоят там”, каза още тя.

„Ние не твърдим нищо, имаме документи, които доказват, че има щета за бюджета“, категорична е Русинова, като подчерта, че ЕС дава правила и норми, с които производителите трябва да се съобразяват, както и че тези знаци трябва да имат С-маркировка.

Инж. Ясен Йорданов, председател на УС на АПИ, съобщи, че сумата за шестте знака на „Витиня“ е 30 хил. лв., около 30 хил. лв. струват и шестте знака на „Ечемишка“. Той посочи, че е установено, че категорично пътните знаци, които са монтирани в началото, не отговарят на стандартите, другите също се оказва, че не отговарят на изискванията, следователно се очаква да бъдат поставени нови. Според него, обаче, сумите не са завишени.