0

В ъв високосната година само една двойка избра да сключи брак на 29 февруари, показа проучване на „Телеграф“ в обредните домове в София.

Може би не искат да празнуват през четири години и затова няма толкова почитатели за този ден, коментираха служители от залите за сватби. Тази година не са хит огледалните дати с четворки за сметка на уикендите през пролетта и големите празници като Гергьовден и Димитровден. 

Резервация

До момента в София има една единствена резервация за сватба на 29 февруари, която е за 16 часа. За целия януари обаче няма нито един свободен час, сочи справка в обредните столични домове. Съвсем слаб е и интересът на влюбените да узаконят връзката си на огледални дати с четворки.

РАЗВЪРЗА КЕСИЯТА: Султанът на Бруней се весели на сватба девет дни и девет нощи! (СНИМКИ)

За 4.04.2024 г. в момента има само един записан час за бракосъчетание за 14.40 часа. На 24.04.2024 г. мераклиите да отидат до олтара са две двойки. Едната ще се закълне във вечна вярност точно в 14 ч., а другата - в 14.40 часа. Единствената заета дата с четворки е 14 април, която се пада в неделя.

Интерес

От обредните домове обясниха, че тази година тези дати са през седмицата и може би заради това интересът към тях е слаб. За сметка на това още от първия уикенд на март ударно започват сватби. Почти всички съботи и недели през пролетта са заети. Няма никакви свободни часове за женене на 23 и 24 март, както и за 20 и 21 април.

ДВАМА ЛУДИ И ДВЕСТА ГЛАДНИ: Над 4000 сватби в София за година

Запазени са още всички свободни часове на 3, 4 и 5 май. Графикът със сватби е пълен и за 1 май. „Да“ ще си кажат и 16 двойки навръх Гергьовден. Заети отсега са и 1, 2, 29 и 30 юни, както и 13, 14, 20, 21 юли. Първите два уикенда на август също вече са записани и няма нито един свободен час за сватба. Отсега има резервации за септември и за октомври, като хит е Димитровден. 

Сгодяват се с пръстен за 20 лв. от нета

Сребърните пръстени са хит във високосната 2024 година, провери „Телеграф“. Както повелява традицията, в годината с 366 дни се носи именно този метал и заради това интересът към него е голям. В момента сред най-търсените бижута са годежните пръстени от сребро, които могат да се купят за 20 лв. втора употреба.

Накитите са second hand, но повечето вървят със сертификат и имат автентична стойност, рекламират търговци. Предпочитани са пръстените с големи лунни камъни, които се продават за между 20 лв. и 50 лв. Въпреки че е година на среброто, продължават да се купуват много и златни бижута втора ръка. Пръстените са около 200-300 лв., а сред най-скъпите предложения е швейцарски часовник за 12 000 лв.