0

С ъпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разкри, че предложението Калин Стоянов да оглави Министерство на вътрешните работи е дошло от ГЕРБ. В ефира на NOVA той обясни, че при формирането на правителството желанието е било силовият министър да бъде експертно назначение, а не политическо. 

Когато на Стоянов било предложено да стане министър, той заявил, че първо трябва да разговаря със съпругата си, разказа още Петков и разясни, че лично го е интервюирал. 

“Когато видяхме, че той е млад и неполитически обвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме поста. Отне му два дни, за да отговори: “Добре, съгласен съм”, заяви Петков и уточни, че името на Стоянов е било посочено или от Бойко Борисов, или от Мария Габриел, но не успя да си спомни точно. 

Кирил Петков разказа още, че през август месец ПП-ДБ са научили от медиите, че Калин Стоянов е решил да смени 17 началници на Областни дирекции без да съгласува рокадите с партията му. Тогава той се е свързал с него, за да го попита дали е повлиян от някого. 

МВР шефът захапа Кирил Петков, обвини го в натиск!

“Сигурен ли си, че никой не ти влияе за тези назначение? Защо поне не събра групите, а го правиш от днес за утре?”, попитал го Петков, който отрече да му е препоръчвал конкретни имена. Той бе категоричен, че последният му разговор с Калин Стоянов е бил преди няколко месеца - в средата на август. 

Петков се възмути още, че Стоянов не е заклеймил насилието от страна на полицаите над протестиращите футболни запалянковци, а вместо това в нощта на безредиците бил на кинопрожекция. 

КРАЙНИ МЕРКИ: Денков плаши с оставка, ако Калин Стоянов не осъди полицейското насилие

“Оставката му не бе поискана само от мен, а от 63-ма депутати от ПП-ДБ, но и лично от мен. Полицейското насилие взриви парламентарната група на ПП-ДБ! Да биеш с палка и министърът не само да каже, че не е възмутен, ами дори е бил и на кино. Това е недопустимо”, категоричен бе Петков, който напомни и полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на протестите от 2020 година. 

“ГЕРБ и ДПС скочиха да го бранят на живот и смърт. От днес този министър е тяхна отговорност. Поздравявам Николай Денков за неговата позиция. Ние всички заставаме зад него”, заключи съпредседателят на ПП-ДБ по повод на заявката на Денков да напусне премиерския пост, ако Стоянов не заклейми полицейското насилие на футболния протест. 

СЛЕД ПОГРОМА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър, ГЕРБ на спортния

За да изкаже своята позиция по телефона се включи и самият Стоянов, който отново обвини Кирил Петков, че е направил опит да се намеси в работата на вътрешното ведомство. “Намеси се в дейността и кадровата политика на Министерство на вътрешните работи. Опита да ме убеди да не махам директори, които бях решил да махна”, обяви Стоянов.

БРУТАЛНИ КАДРИ: Ето как започнаха безредиците в София! (ВИДЕО)

“Против съм полицейското насилие, но съм против и насилието над полицаи. Не толерирам насилието, казах, че отговорните ще си понесат отговорността - и дисциплинарна, и наказателна”, заяви Стоянов и напомни, че в момента върви проверка на СДВР. 

СЛЕД ДЪЖДА ОТ СИГНАЛИ: МВР взе на мушка ченгета за насилие на протеста!

“Опитвате се да поставите всички полицаи под един знаменател, упрекна той Кирил Петков и го призова да присъства на първия ред на следващия протест, за да изпита това, което се случва там. 

“Следващият път, когато има протест не ходете на кино”, отвърна Кирил Петков на министъра.