0

П о време на осигуряване на научен проект по събиране на геоложки проби в района на залива False bay и нос Бърнард пойнт на о. Ливингстън нашите полярници Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов съобщават на борда на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" за намерени на брега метални и композитни фрагменти и отломки.

Катастрофа

Оказва се, че това са останки от самолет на чилийските ВВС С-130 „Херкулес“, който катастрофира през 2019 година по време на полет над пролива „Дрейк“, съобщи за „Телеграф“ ръководителят на българските експедиции в Антарктида проф. Христо Пимпирев.

Част от намерените отломки

 Част от намерените отломки
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

На 19 декември 2019 г. самолетът излита от Пунта Аренас в посока на остров Кинг Джордж, по после изчезва от радарите. На борда му са били общо 38 души – екипаж и учени изследователи. Тогава започва мащабна спасителна операция, в която участват доста държави, но за съжаление няма открити оцелели хора.

Как части от самолета са били довлечени чак до остров Ливингстън, където е българската полярна база „Св. Климент Охридски“, не е известно. Вероятно това се дължи на теченията и на силните вълни в района по това време, каза още проф. Пимпирев.

Христо Пимпирев

 Христо Пимпирев
Архив

Връщане

Отломките са били натоварени на нашия кораб. Капитанът Николай Данаилов установява контакт с Антарктическото въздушно командване на Чилийските ВВС и ги информира за случая. Чилийците искат при възможност останките да бъдат предадени във военната им полярна база „Фрей“, намираща се на о. Кинг Джордж.

Кап. II ранг. Николай Данаилов

 Кап. II ранг. Николай Данаилов
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Намерените отломки с точните координати на позициите на откриването им ще бъдат предадени в Чилийската военна база на о. Кинг Джордж по време на престоя на кораба в района на залива Максуел на 31.01 и 01.02.2024 г., информираха от Военно-морското училище „Н. Й. Вапцаров“.

Проф. Христо Пимпирев заминава за Антарктида на 26 януари. С него ще пътува поредна група наши полярници.