0

Н овите въздушни линейки, които ще превозват болни и бедстващи за минути до болниците, ще бъдат решени в червено и бяло.

Това научи „Телеграф“, след като се сдоби с първи визуализации на цветовото оформление на машините, първата от която се очаква да пристигне готова за работа през януари.

Окраска

Окраската на хеликоптерите за спешна медицинска помощ зависи от различни фактори, включително регионални предпочитания, видимост и съображения за брандиране, обясниха за „Телеграф“ експерти от транспортното министерство, което движи проекта за производството и доставката на общо шест линейки от италианския авиогигант „Леонардо“.

И БЕЗ ОПИТ: Търсят 27 пилоти за въздушните линейки

Основният принцип в цветовото оформление обаче е оптималната видимост - хеликоптерите трябва да бъдат лесно различими при извънредни ситуации на максимално широка гама от природни и градски фонове.

LEONARDO

Доказано е, че червеното е най-малко разпространеният цвят в природата и затова предпочитанията са отишли в тази посока пред другите популярни решения – сигнално жълто-зелено както и оранжево.

Тест

През седмицата първият вече произведен за България хеликоптер започна тестовите си полети в Италия. Очаква се комисия от български експерти и представители на въздушната администрация документално да приемат машината, след което тя ще влезе в цеха за боядисване.

БЕЗ ХЕЛИКОПТЕРИ: Готвят площадките за въздушните линейки

Хеликоптерът ще бъде доставен до България със собствен полет през януари. Последната от шестте поръчани машини трябва да бъде доставена през 2025 г. Те ще бъдат поставени в шест оперативни бази, оптимално разположени така, че хеликоптерите да стигат до 15 минути до всяка точка на територията на страната.

LEONARDO

„Дейността по лицензирането на авиационния оператор е също в напредък. Все по-близо сме до реализирането на този значим проект за България!“, обяви транспортният министър Георги Гвоздейков.