0

М инимум 27 пилоти се търсят за хеликоптерите, които ще осъществяват спешна медицинска помощ. Това заяви в интервю за „Телеграф“ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той посочи план, според който за пълното окомплектоване на летателния състав на бъдещите въздушни линейки ще са необходими поне 36 летци.

Разпределение

Те ще бъдат разпределени в екипи от по минимум 6 пилоти - по двама за хеликоптер с по три смени в денонощие - на всяка една от шестте оперативни бази за въздушната медицинска помощ у нас. Хеликоптерите ще домуват в базите и от тях ще излитат по задачи. Те ще транспортират пациенти до болници с лицензирани площадки за кацане, след което ще се връщат отново в оперативните бази, които са разположени така, че да осигуряват спешно достигане до всяка точка на територията на страната. 

Сила

Към момента звеното за въздушна медицинска помощ разполага само с 9 наети пилоти, а останалите 27 предстои да се наемат поетапно до края на 2026 г., когато трябва да бъде доставена и последната машина от общо шестте поръчани от производителя, италианската компания „Леонардо“. „Недостигът на пилоти въобще на трудовия пазар у нас е такъв, че самата компания ни предложи да организира стегнато и ефективно обучение на кандидати, за да окомплектоваме екипите до 2026 г.“, каза още министърът. 

Подбор

Предстои министерството да обяви кампания за подбор на кандидати, като се предвижда да се наемат дори и лица без никакъв опит. Обучението ще отнеме между 18 и 20 месеца до издаването на лиценз на пилотите за типа на хеликоптера. „Реално откриваме нова ниша на пазара на труда за млади хора, които искат да се развиват в тази област. Обучението на пилотите ще се поеме финансово от държавата, тъй като тези специалисти ще са необходими дългосрочно за спешната помощ по въздух“, допълни Гвоздейков. По думите му първият хеликоптер се очаква да пристигне у нас и да започне работа с пациенти през януари.

Пълното интервю с министъра очаквайте в броя на вестник "Телеграф" в понеделник.