0

Ш ефът на Народното събрание (НС) Росен Желязков пристигна във Виетнам, където е на 4-дневно посещение. В столицата Ханой българската делегация бе посрещната от зам.- председателя на виетнамския парламент Нгуен Дук Хай, шефът комисията по външни работи Ву Хай Ха и други представителни лица. От българска страна бе посланикът ни във Виетнам Павлин Тодоров.

Шефът на НС на визита в Индия: Желязков разпръсква цветчета пред паметника на Ганди

Посрещнаха Желязков в Делхи с венци, танци и тъпани (СНИМКИ)

Росен Желязков от Делхи: Индия е важен партньор за България (СНИМКИ)

Тихомира Михайлова

Желязков благодари за радушния прием и подчерта, че визитата на българската делегация е израз на желанието на страната ни за укрепване на традиционните приятелски отношения с Виетнам в посока към изграждане на стратегическо партньорство в духа на Съвместната декларация от 2013 г. Председателят на парламента изрази и своето задоволство от ползотворното посещение на председателя на Националното събрание на Виетнам в България през септември 2023 г.

Домакините са организирали натоварена програма на Желязков. В събота той ще положи венец пред Паметника на героите и мъчениците. След това е предвидено разглеждане на мавзолея на Хо Ши Мин.

През уикенда има пътуване до две провинции във Виетнам. В събота делегацията ще бъде в провинция Нин Бин, а в неделя в Куанг Нин. И на двете места Желязков трябва да разговаря с местните партийни секретари на Виетнамската комунистическа партия, които са и членове на Централния комитет на партията - Доан Мин Хуан и Нгуен Суан Ки.

В културната програма през уикенда е заложено разглеждане на живописната общност Trang An Scenic Area, посещение на водно куклено шоу в театър Танг Лонг, както и разходка с кораб из залива Ха Лонг. В неделя в българското посолство изявени дейци ще бъдат отличени за приноса им за развитие на двустранните отношения.

Срещи на високи ниво има и в началото на другата седмица. Желязков ще разговаря на „четири очи“ с председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе. След това ще се подпише споразумение между кмета на община Казанлък и представителя на провинция Лай Чау.

Очакват се срещи и с премиера на Виетнам Фам Мин Чин , с президента Во Ван Туонг, както и с генералния секретар на партията Нгуен Фу Тронг. В последния ден от визитата Желязков ще изнесе лекция в Националния университет на Виетнам и ще посети детска градина.