0

1000 лева е тарифата, която се прибира при спиране за проверка на пътя, но без да се подава дрегер или тест за наркотици.

Това признаха шофьори пред „Телеграф“, а мизата се е вдигнала след промените в законодателството, които позволяват на органите на МВР да конфискуват коли на пияни и дрогирани. 

Експеримент на „Телеграф“ показа: Пияни лъжат дрегера!

Все по-често при спиране за рутинна проверка шофьори, които са гузни, особено такива употребили някакви наркотици, бутат пари на униформените, за да не им подадат уреда за тест. Според запознати сумите варират, като от 1000 може да надхвърлят и 5000 лева за избягване на проверка. 

Формално

Формално такава се извършва. Дори на спрените шофьори могат да се връчат невръчени глоби, описва се, че са проверени и всичко изглежда напълно регламентирано.

Единствената подробност е, че няма направен тест с дрегер или дръгчек. Причината е, че ако катаджиите не провеждат някаква специализирана акция, насочена конкретно срещу пияни и дрогирани на пътя, когато са и повече от двама в екип, много лесно могат да приберат прилична сума от шофьор, който подозира, че ще светне при проверката. 

Деликатно 

„Бях пушил трева с приятели, тъй като имахме събиране в събота, а в понеделник сутринта ми се наложи да изкарам буса и да пътувам за Бургас. На магистралата преди Пловдив ме отбиха, за да ме проверят. Понеже знам, че тревата стои с дни в организма, а работата ми изисква да имам шофьорска книжка, нямах избор да не им дам 1000 лева, за да не ме тестват“, разказа пред „Телеграф“ служител на куриерска фирма, пожелал анонимност.

СЧУПИ ДРЕГЕРА: Сгащиха фиркан до козирката шофьор

Друг негов колега, който управлява ТИР, също призна, че е плащал на униформени, за да не му дадат да прави слюнчест тест, тъй като бил на лекарства и знаел, че може да покажат и наркотици.

„Много случаи има на неверни тестове и за да нямам главоболия. Все пак взимам не лоши пари като шофьор и книжката ми е ценна“, обясни препатилият. 

Отчетено 

Наскоро от МВР официално бе отчетено, че от август до края на декември м.г. са иззети общо 1593 автомобила от пияни или употребили наркотици шофьори, постановени са 455 присъди, а отнетите в полза на държавата превозни средства към момента са 197. 

Отчетено е, че има и известен спад, като за цялата 2023 г. управлявалите с алкохол над 1,2 промила шофьори са с около 500 по-малко от предходната година, а тези с наркотици с 18 по-малко.

ИНКОГНИТО: Осъдиха Белослава за пиянската изцепка

Преди седмица пък се провали първият търг на НАП за иззетите автомобили. Обявени бяха първите две такива коли – едната е 25-годишна, а се продава на цената на 1200 лева, а другият, който е 28-годишен, за 1000 лева. Освен че колите са стари трошки, друга причина е и фактът, че има срок от 6 месеца, в който автомобилът е с възбрана от КАТ. Това означава, че който го купи, трябва първо да изчака да изтече санкцията, преди да го използва.

Възбраната е върху вещта, така както, ако човек се сдобие с ипотекиран апартамент, ипотеката продължава да тежи. Факт е обаче, че нови и скъпи автомобили над 100 000 лева няма задържани от органите на МВР, не са и обявявани на търг. Това означава, че баровците или не употребяват кокаин, или пък бутат рушвети.

Към момента няма яснота, но неофициално бе потвърдено, че от дирекция „Вътрешна сигурност“ дебнат много автоконтрольорите в последно време. Очаква се и до няколко месеца повечето полицаи на пътя действително да бъдат оборудвани с бодикамери, за да се пресекат зачестилите корупционни практики. 

Бургас първи наложи бодикамерите на полицаите

Всички полицаи в Бургас са оборудвани с бодикамери, които задължително държат включени по време на работа. Това се случи дни след проведено национално съвещание с ръководния състав на МВР в началото на януари.

МВР

Издадена е заповед на директора на ОДМВР – Бургас, старши комисар Емил Павлов относно провеждането на инструктажите на екипите, застъпващи в наряд.

САМО ЗА ГОДИНА: 800 българи изгоряха с глоби на пътя в чужбина!

Целта на използваните камери е както за лична безопасност на служителите на реда при осъществяване на функционалните им задължения, така и за даване на възможност за контрол над полицейските действия при осъществяване правомощията на служителите от страна на ръководния състав, стана ясно от мотивите на ОДМВР.

Оттам са категорични, че отсега нататък взаимоотношенията на гражданите с полицейския състав ще бъдат документирани чрез използваните бодикамери.