0

В исшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата по искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от длъжността на заседание в четвъртък.

Със „за“ гласуваха 14 от членовете на ВСС, а четирима бяха „против“. Гешев не участва в гласуването.

Предложението идва след като шестима членове на съвета, преди две седмици, поискаха задействане на процедура с мотив уронване престижа на съдебната власт. Преди гласуването, Гешев поиска от тях отвод. Освен това обвинител №1 поиска обсъждането да бъде закрито.

Част от членовете на съвета се усъмниха, че на вносителите на искането за предсрочно освобождаване не е оказан политически натиск. Поради тази причина, министърът на правосъдието Крум Зарков попита поименно и шестимата, като всеки отговори отрицателно.

От членовете, внесли искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод.

По отношение на записа с Йордан Стоев, Гешев отново заяви, че не е правен от него. И припомни, че е бил даден на негов служител в неделя вечерта. Също така главния прокурор отбеляза, че му било предадено, че има „много други такива неща“.

На заседанието пленумът на ВСС реши и да не изслушва директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Против изслушването гласуваха 13 членове, а "за" само четирима. Сарафов и другите заместници на главния прокурор трябваше да бъдат изслушани по твърдения за незаконно направения запис на телефонен разговор със Стоев.

Адвокатът на Гешев Радостина Томова заяви, че в предложението на шестимата членове няма посочени фактически основания за съществени нарушения от страна на главния прокурор, информира БТА.

По време на дебата стана ясно още, че последната седмица членовете, подписали искането, са получили призовки.

В крайна сметка ВСС реши, че ще разгледа искането за предсрочното освобождаване на Гешев следващия четвъртък.

СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ТРЕСЕ: Йордан Стоев от ВСС обяви записа с Иван Гешев за манипулиран

ДРАМАТА В ПРОКУРАТУРАТА: Гешев отрече да е нарушавал служебните си задължения

ВТОРИ ОПИТ: ВСС с ново предложение за освобождаване на Гешев