0

В секи момент в потушаването на пожара в Малешевска планина, който вчера лумна над село Микрево и бързо се разрасна, ще се включат два шведски самолета.  Това съобщи за „Телеграф“ кметът на община Струмяни - Емил Илиев. Летателните машини ще участват в гасенето по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Бедствено положение в община Струмяни заради огнения ад в Малешево!

"Френските самолети днес направиха по два курса, но екипажите им отиват на други мисии, защото има пожари в много европейски държави, включително в нашите съседки Северна Македония и Гърция. На помощ обаче идват два самолета от Швеция“, каза още управникът. 

Пожарът е на огромен периметър, но засега е само низов, горят предимно треви и храсти. В момента няма пряка опасност нито за хората, нито за населените места. Евакуираните над 100 жители на селата Кърпелево и Цапарево са настанени на различни места - някои са при роднини, повечето са в базата на Спортния интернат в Сандански, хотели също изявиха готовност да приютят хора, ако се наложи", заяви Емил Илиев. Стотици пожарникари, горски, военни и доброволци гасят днес пламъците, които засегнаха над 6-7 хиляди декари горски масиви, както и много земеделски земи. Вятърът утихна през днешния ден, което помага на огнеборците в битката с пожара.

Десетки пожарникари са дежурили през нощта, за да не тръгне огънят към селата във високата част на Малешевска планина. На терен са над 23 противопожарни автомобила, подпомагани от служители на Югозападното държавно предприятие и на Столичната аварийна служба. Военни също бяха ситуирани в района на село Кърпелево.