0

О бявено е бедствено положение в община Струмяни до 6 август заради големия горски пожар, който вилнее от днес по обяд в Малешевска планина. Над 100 жители на две села - Кърпелево и Цапарево, бяха евакуирани, тъй като огънят е близо до двете населени места. Стотици огнеборци се опитват да спрат разпространението на огнената стихия. Заповедта за бедственото положение е на в.и.д. кмет Фиданка Котева. Щабът за изпълнение на общинския план започва да работи на непрекъснат режим. Информация за обстановката и неотложните аварийно-възстановителни работи да се представят на временния кмет през 2 часа.

СЪЩИНСКИ АД: Пожарът в община Струмяни се разраства!

С цел предотвратяване на по-нататъшни щети е необходимо да се предприемат спешни мерки в максимално кратък срок за привличане на максимален брой екипи и сили на единната спасителна система, както и да бъде поискана помощ на национално ниво чрез национален оперативен център на ГД ПБЗН-МВР. Зам.-кметовете да създадат необходимите условия за ефективна работа на екипите на единната спасителна система и аварийните екипи.

Началникът на полицията в Сандански да организира охраната на обществения ред в района на бедствието и съдейства на длъжностните лица при изпълнението на възложените им задачи. Директорът на Електроразпределителни мрежи „Запад“ да съдейства при необходимост от изключване на електрозахранването и последващото му възстановяване в района на бедствието.

НОВА ОПАСНОСТ: Готвят евакуация на три села заради огромен пожар!

Въвеждат се и временни ограничения – забранява се влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, изключението е само за екипите от единната спасителна система и за продоволствено снабдяване на населението, при отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради да се извърши принудителното им извеждане.