0

П ожарът в община Струмяни се разраства и настъпва бързо и към село Цапарево, ситуацията изглежда много сериозна и тревожна. Започна евакуацията на жителите на второ село в община Струмяни. Домовете си напускат хората в село Цапарево, след като по-рано това направиха и жителите на село Кърпелево. Това са основно възрастни хора.

Кметовете на Струмяни и Сандански са създали организация за настаняването им. Жителите на двете села ще бъдат в базата на Спортния интернат в Сандански, хотели също са изявили готовност да приютят хора, ако това се наложи. Властите увериха, че всички ще бъдат на безопасно място. Защото сега най-важно било да се гарантират здравето и живота на местните хора.

В същото време огнеборците на терен - пожарникари, горски служители, военни, доброволци, правят всичко възможно да спрат огъня, преди да стигне до двете села. Но силният вятър създава предпоставки пожарът да се разрасне още и да обхване населените места.

На помощ бяха пратени и двата френски самолета, които досега гасиха пожара на българо-гръцката граница.

На място отиде и Александър Джартов, директор на ГД ПБЗН. Както и кметът на община Струмяни Емил Илиев, областният управител на Благоевград Георги Динев и неговият заместник Елхан Кълков.

Пожарът се гаси и от двата френски самолета.