0

С кандали в парламента предизвикаха опитите за дебати в сряда около доставката на дефектното оръжие за Украйна.

ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА: Даваме на Киев дефектни ракети и отпаднали от необходимост боеприпаси

Гласуването на проекта, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, доведе до напрежение в пленарната зала. От опозицията поискаха в Народното събрание да отиде министърът на отбраната Тодор Тагарев, информира NOVA.

След като вчера на извънредно заседание Комисията по отбрана одобри изпращането на зенитни ракети на Украйна, днес опозицията бламира дебатите в зала. Още в началото на заседанието от БСП настояха да дойде министърът на отбраната и поискаха 30-минутна почивка.

„Да поканите министъра  на отбраната, тъй като това касае министерството, което той ще съсипе”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”. 

„Той не е задължен да присъства, само по желание е”, заяви Росен Желязков, председател на НС.  

„Не знам защо с такава лекота казахте – „по негово желание” и т.н. Надявам се да не е отишъл на почивка, той обича така да прави, когато се вземат решения за българската армия”, каза Георги Свиленски от БСП. 

Вторият опит за разисквания също претърпя фалстарт. Този път предложението за почивка дойде от партията на Костадин Костадинов.

След като стана ясно, че в пленарната зала ще отиде началникът на отбраната и командира на Военновъздушните сили, дойде още едно желание за почивка този път от групата на ИТН.

След поредица от почивки и 2 часа след началото на пленарния ден започнаха дебатите по същество. Предложението за новия пакет помощта за Украйна е на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Против него се обявиха от „Възраждане”, ИТН и БСП.

На финала, на закрито заседание народните представители дадоха зелена светлина за изпращане на повредените зенитни ракети и патрони за фронта.

Междувременно, Русия веднага изрази позицията си по въпроса, като заяви, че Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, предаде ТАСС, цитирана от БТА.