0

Е ксперт в Министерството на отбраната подава оставка, след като стана ясно, че депутати не са получили покани за Богоявленския водосвет. Това се разбра от съобщение на военното министерство.  

Позицията на МО дойде няколко часа, след като парламентарният шеф Росен Желязков заяви, че ще попита министъра на отбраната Тодор Тагарев защо депутатите не са били поканени на церемонията по освещаването на бойните знамена на Богоявление. 

ПОЛИТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ: Желязков пита военния министър защо не е поканил депутати на Богоявление

Реакция на темата за поканите за депутатите дойде и от ДПС. В своя позиция председателят на парламентарната група на партията Делян Пеевски настоя Тагарев да се яви пред Народното събрание и "да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста".

Междувременно Александър Вълчев от „Има такъв народ“ каза, че е получил лична покана за освещаването на бойните знамена на Богоявление. Като член на Комисията по отбрана получих лична покана, за тържествения водосвет, спомням си я много добре, не мога да си спомня дали беше на парламентарния мейл, или на личната ми поща, каза пред журналисти в Ханой депутатът, който е част от парламентарната делегация, водена от Росен Желязков, която е на посещение във Виетнам. Вълчев посочи, че, ако не е бил част от делегацията, щял да отиде на водосвета, предаде БТА. Той не знае дали други негови колеги в Народното събрание също са получили покани.  

Вижте цялата позиция на Министерството на отбраната:

Във връзка с изказването на председателя на Народното събрание Росен Желязков относно поканените официални лица на Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6-и януари 2024 г., Министерството на отбраната информира, че организацията на Водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години. Поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. Министърът на отбраната възложи незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и заместник-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана.

Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция.

Подчертаваме, че вратите на Министерството на отбраната са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната.