0

Н ито една конкретна дума не каза по скандала за филма "Ботев", който бе излъчен по БНТ и предизвика взрив сред общественото мнение, генералният директор на телевизията Емил Кошлуков. А на въпроса дали БНТ подготвя и филм с участието на дъщерята на президента Румен Радев - Дарина Радева той отговори неразбираемо и с подигравка, предава news.bg.

Емил Кошлуков бе повикан на изслушване в Комисията по култура и медии в парламента. Присъства лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е инициирала изслушването на генералния директор на БНТ. Може ли да отговорите какво е съучастието на БНТ във филма "Ботев" и подготвя ли се нов филм с участието на дъщерята на президента Румен Радев. Българските граждани да гледат това унижение за българските светини, попита лидерът на БСП.

"Филмопроизводство се прави по силата на няколко закона", изреди ги Кошлуков и цитира милиони, години, актьори, продуценти и 12.5 млн. лв., които е дала БНТ на българското кино и българските творци. "Изтъкването - това е ваше задължение според закона, с отделяне на 10% за финансиране на българска продукция", отговори му Нинова на хвалбите. Тя пита и за подготвяне на нов филм с участието на дъщерята на Румен Радев.

"Президентската дъщеря ще участва във филм, финансиран от БНТ, защото съпругата на президента почина, дъщеря му почина, остана само Станка Желева"*, бе отговорът на Емил Кошлуков. Нинова се възмути, че "иронията е абсолютно неуместна". 

„Вие смятате ли, че трябва БНТ да финансира с парите на данъкоплатците филми, които уронват авторитета на страната ни и дори включват името на Ботев. Утре внасяме в НС проект за решение, с което сметната палата да направи одит за парите на БНТ за 2021 г., както и сезираме СЕМ за конфликт на интереси, както и за други нарушения. Най-сетне БНТ да се превърне в национална телевизия, която да защитава националните интереси“. Това заяви Корнелия Нинова по време на заседанието, пише БГНЕС.

„Достатъчни са да се гледат само 30 минути от филма за Ботев, за да се види ниската продукция. Аз не мисля, че трябва да се напада дъщерята на Радев, тя е втори, трети курс в НАТФИЗ, едва ли и втория й филм ще бъде толкова добър. Надявам се да не се дават пари за този филм заради участието й във филма, но тя не трябва да бъде нападана. Ние можем да кажем дали филма е добър или лош от лично качество, но по-добре да се възпрем от навличане на институции, ние ще подкрепим сметната палата да провери БНТ, защото е добре там да се излъчват качествени филми“, обясни и Тома Биков от ГЕРБ.

„Това, което четете по медии са клюки и лъжи. След като бъде одобрена дадена продукция, вече след това на кастинги става ясно кой каква роля ще играе. Няма как да одобрим някой по някаква линия. Парите, които даваме са 100 000 лв. горе-долу за този филм. Този филм, в който ще участва дъщерята на президента той предстои и няма нищо общо с Ботев. Филмът за Ботев е слаб, да съгласен съм, но ако не го излъчим, тогава Сметната палата ще дойде да ни глоби, защото това ще бъде безстопанственост- ние имаме нещо и не го ползваме“, това заяви генералният директор на БНТ, Емил Кошлуков.

„Филмът е зле заснет, но има много такива, няма само добри режисьори, има и други, ние насърчаваме и други да се развиват“, обясни още той.

Последваха думите на Нинова, че участието на дъщерята на Радев във филма за Ботев не е клюка, а самият Максим Генчев, режисьорът на филма, е заявил за нейното участие, Кошлуков отново отвърна, че това са клюки и каза, че явно самият Максим Генчев е излъгал ако това са негови твърдения.

Седем години там не е стъпвал човек да провери как се харчат средствата, а БНТ излъчват филми, които подценяват българското достойнство". Може ли генерелен дирекор на БНТ да се държи така в Народно събрание, възмути се лидерът на БСП.

Костадин Костадинов от "Възраждане" припомни, че филми за Ботев са правени преди. „Сега като слушах изказванията на членовете на комисията тук, днес си позволих да видя един от предишните филми за Ботев през 1969 г., и той бе много добре направен. По времето на комунизма бе свален този филм заради решение на БКП, сега се случва същото. Филмът не съм го гледал, но този, който инвестира във филма не знае кои са точно актьорите. Нека да не съдим филма толкова силно, и да влизаме в ролята на идеологически съдници, които да кажат по какъв начин да се излъчва даден филм, то е въпрос на творчество. В България е имало много добри филми, но има и такива, които не са дотолкова добри, и такива ще продължа да има. Ние ще подкрепим предложението на БСП да има одит на парите на БНТ, защото това е национална институция с милиони средства, така че е добре да се види как се харчат парите. Извън това, не бива нашите сенки да падат върху нашите деца, всеки един от нас има семейство“, коментира Костадинов.

Министърът на културата Велислав Минеков се въздържа от изказвания - не е гледал филма и коментира само, че филмът "Ботев" е частно спонсорство.

СКАНДАЛ: Искат съд и затвор за Максим Генчев заради Ботев!