0

М инистерството на здравеопазването е разпоредило проверка на фактите и обстоятелствата в болница "Лозенец". Това каза пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Очаква се доклад по тази проверка в края на февруари. Тогава ще има повече яснота по случващото се там.

НОВ СКАНДАЛ В БЯЛО: Сигнали за брутални схеми за 300 000 лв. в болница „Лозенец”

По думите му, Здравната каса е провела подобна проверка и в резултат на това се е стигнало и до медиите.

"За съжаление, цялата тази история и в болница "Лозенец", и в "Пирогов" много влияе върху имиджа и отношението към системата на здравеопазване. Носят негативи както за болниците, така и за лекарите, за медицинските специалисти. Може би трябва да разделим мениджърите от лекарите, защото идеята е българските граждани да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е необходимо", посочи Илко Гетов.

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Болница „Лозенец“ излезе с гневна позиция

Той каза, че са получили в министерството въпросния сигнал от доц. Добри Хазърбасанов, запознали са се с него и веднага са реагирали, както е било и със случая "Пирогов".

"Министърът на здравеопазването и министерството определят правната рамка и регулаторната рамка, в която функционира системата. Ние самите нямаме контролни функции. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" също ще предприеме тези действия, които са необходими", допълни още той.

СКАНДАЛЪТ В БОЛНИЦА "ЛОЗЕНЕЦ": НЗОК потвърди: Лечебното заведение трябва да върне 350 бона

Конкурсите за нови директори на болници ще бъде обявен когато наближи времето за всеки един, тъй като изтича мандата им, но на този етап те са спрени, за да се прецени кой кога да бъде обявен.

СКАНДАЛЪТ В БОЛНИЦА "ЛОЗЕНЕЦ": Стана ясно кой е използвал и построил луксозния апартамент