0

Д ва поличбени знака разчетоха миряни около кончината на Българския патриарх Неофит. 

След близо тримесечен престой на болничното легло той предаде Богу дух точно на 13 март вечерта. В момента се наблюдава голямо съвпадение, защото точно тринадесет останаха митрополитите, оглавяващи Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ). 

Епархии

„Църквата ни има 15 епархии, от които през 2024 г. две овдовяха. Неофит освен патриарх оглавяваше Софийска митрополия. Преди него в началото на годината се спомина и духовният глава на Сливенска eпархия дядо Йоаникий. Реално в момента митрополитите щяха да са 14, ако изборите за сливенски митрополит не бяха касирани“, коментира вчера личбата човек от висшия клир пред „Телеграф“. А какъв е нейният смисъл всеки тълкуваше според съвестта си. Докато Негово светейшество береше душа на легло, се разиграха събития, невиждани от времената на църковния разкол. Духовници и миряни се разделиха покрай битката кой да оглави Сливенската митрополия. На 24 февруари Св. Синод анулира първия тур на вота в Града на Сините камъни, а след това прие скандална наредба в разрез с устава на БПЦ, лишаваща местни духовници и миряни от право на глас. След брожения и протести в цялата страна, финиширали в София, владиците накрая се отрекоха от наредбата, но не и от новите избори. Те ще бъдат някога след Великден, но по старите правила. Докато се е разигравало всичко това, патриархът е бил в изкуствена в кома във Военномедицинска академия, споделиха духовници. Според едно тълкувание с датата си на представянето пред Бога той е дал ясен знак към тринайсетте да се обединят отново около един достоен.

Поклонение

Вторият знак от кончината на дядо Неофит бе земен. Той дойде от поклонението на висшия клир пред ковчега му, изложен в митрополитския храм „Св. Марина“. По обяд вчера вратите му се отвориха, а вътре Неофит изглеждаше като праведник, заспал за вечен и блажен живот, както казват християните.

В 12:30 започна заупокойната литургия, огласявана от камбанен звън. След края й митрополитите един подир друг започнаха да се прощават с духовния водач на православните християни в България през последните 11 години. Първи ръката и короната на пойния патриарх целуна Пловдивският митрополит Николай. След него това стори Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Трети пред ковчега с патриаршеския жезъл застана Наум Русенски. Йерархическият ред така и не бе изяснен, но според запознати с протокола тези владици вероятно ще се борят или ще имат решаващо мнение в определянето на бъдещия патриарх на България. Иначе от двамата владици само Антоний все още няма навършени 50 години - едно от условията владика да се бори за бялото було. 

Света Троица 

В ръцете на дядо Неофит бе сложена монашеската му молитвена броеница, евангелие и две икони. Едната – на разпятието на Божия син Иисус Христос, а другата – Старозаветната Троица на известния иконописец от Московската школа Андрей Рубльов, канонизиран от Руската православна църква през 1988 година.

Именно със светската и църковната власт, които вече са едно оттатък Черно море, бе свързана и другата загадка. А именно дали от Св. Синод ще поканят за опeлото (на 15 март) и погребението (на 16 март) руския патриарх Кирил. Другият вариант е приглашение да получи само главата на украинската църква. Тя обаче не е единна, тъй като е разделена на УПЦ (Украинската православна църква, намираща се в духовната орбита на Московската патриаршия) и на ПЦУ (Православната църква на Украйна), автокефална, призната от Вселенската патриаршия. 

Традиция

От съобщение на Руската православна църква стана ясно, че Кирил заедно със Сръбския патриарх Порфирий по това време ще са на погребение на сръбски епископ в Москва. Но това не означава, че няма да изпратят свои представители в София, коментираха богослови. Според традицията всички православни патриарси трябва да бъдат поканени без изключения.

От началото на войната в Украйна дядо Неофит мъдро запази баланс в изявленията си предвид тежкия разлом сред архиереите на русофили и русофоби. Това разделение вероятно ще бележи и избора на бъдещия патриарх, което трябва да се случи в следващите 3 месеца. 

Условия 

Според устава на БПЦ при избора за нов патриарх трябва да бъдат спазени няколко условия. Те са следните: - да е не по-млад от 50 години, да е на служение епархийски митрополит на БПЦ, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред. На тези условия отговарят Американският Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.