0

П аметникът на големия ни писател Антон Дончев е готов, обяви пред „Телеграф“ вдовицата му – актрисата Райна Василева.

Той е монтиран вече на Алеята на творците и почитателите на автора на „Време разделно“ могат да го почетат с цвете и свещ.

Паметникът на писателя в Алеята на творците

 Паметникът на писателя в Алеята на творците
Личен архив

Служба

На 20 октомври се навършва една година от загубата на литературния ни колос и в същия ден от 12 ч ще се състои помен в църквата „Света София“. „Поканила съм Академията (Антон Дончев стана академик в БАН през 2003 г. - б.а.), Националната библиотека, персонално много негови приятели, с които той често се събираше приживе.

След службата, който иска, може да отидем до паметника му на Алеята на творците на Централните софийски гробища“, каза Василева. Паметникът на Антон Донев е направен от скулптора Димо Бойчев и в него е вградено мотото на писателя: „Духовността и достойнството са лицето на нацията“.

Злато

Историята на самия паметник е повече от любопитна. Изборът за автор е дело на звездата от култовия сериал „Завръщане от Рим“.

„Антон знаеше за Димо, но аз се запознах с него на един пленер в Раювци, организиран от Любомир Пашов, основател на фондация „Звезди под звездите“. Раювци е родното село на Пашов и в него той е направил паметници на Вълчан войвода и Левски на входа.

Паметникът на Вълчан войвода в Раювци

 Паметникът на Вълчан войвода в Раювци
Личен архив

Великолепен творец! До паметника на Вълчан войвода има кромлех, посветен на всички войводи, царе и големи личности от българската история. Точно там Антон започна последната си книга „Вълчан войвода и златото на Лизимах“ в началото на пандемията, но здравето му се влоши и не можа да я довърши“, сподели Райна Василева.

Послеслов

Актрисата разказва, че е возила с колата писателя, където той сам е пожелал да пише. „Важното е да няма никой около него. Затова и с такава скорост пишеше.

Акад. Антон Дончев и Райна Василева

 Акад. Антон Дончев и Райна Василева
Личен архив

Той първо я написваше на компютъра в ума си, а след това сядаше да я запише и на хартия, затова няма никакви поправки. Романът беше неподготвен за печат, но успях да свърша тази работа да събера ръкописа. Може би трябва да напиша един послеслов какво трябваше да има още в книгата, тъй като непрекъснато говорехме за нея“, добави вдовицата на незабравимия автор.