0

30 дни ще получават собствениците на автомобили, скъсани на годишния технически преглед заради проблеми с газовете от ауспуха, за да отстранят повредата.

КРАЙ НА ШАШМИТЕ: Нови правила за пунктовете за технически прегледи на колите!

Такава промяна в наредбата за прегледите планират от транспортното министерство във връзка с увеличилия се брой коли, които не могат да покрият изискванията.

Шашма

До проблема се стигна, след като от 22 юли уредите за измерване на отработените газове в пунктовете за преглед бяха свързани директно с компютъра на ДАИ.

Разкриха как ще се реши проблемът с годишните технически прегледи (ВИДЕО)

Така бе елиминирана възможността техникът в пункта да наглася данните и да пуска мръсните коли, за да не идат в конкурентен пункт. Системата, планирана да бъде въведена от повече от 10 години, на мига доведе до осемкратен скок на скъсаните автомобили.

Веднага след това от сдружението на пунктовете изпратиха писмо до транспортния министър Гвоздейков, в което настояха допустимите емисии да се вдигнат, тъй като масовите коли у нас не можели да ги покрият.

ЗАРЕДЕТЕ РЕЗЕРВОАРА С НЕРВИ: Старите дизели минават без проблем, бензиновите над 30 минути на преглед!

Всъщност по данни на ДАИ, с които „Телеграф“ разполага, едва под 2% от автомобилите биват късани на прегледа. Проблемът стигна и до парламента, където депутат от „Възраждане“ поиска от служебния премиер Димитър Главчев спешни мерки по въпроса с емисиите. 

Пушек

Границата на вредните емисии не може да се пипа, тъй като е установена с евродиректива, а България е избрала максимално високите прагове, стана ясно от думите на Гвоздейков вчера при негово посещение в пункт за прегледи.

ХАОСЪТ ПРОДЪЛЖАВА: Искат 180 лева за преглед на бензинова кола!

Той за пореден път обясни, че нищо в прегледите не е променяно, освен че е премахната възможността резултатите да бъдат манипулирани.

От министерството обаче ще инициират спешни промени в наредбата, с които на автомобилите, които бълват дим над допустимото, вече няма да бъдат директно спирани от движение, а ще им се дават 30 дни за ремонт.

САМО ЗА ДВА ДНИ СЛЕД КРАЯ НА ШАШМИТЕ: Спряха 360 коли за пушек на прегледа!

Промяната ще има ефект за водачите, на които е бил премахнат или откраднат катализаторът.