0

О т днес се прекратява дейността на пунктовете за годишни технически прегледи на колите, които не свързали уредите за измерване със системата на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (бившата Държавна автомобилна инспекция, все още популярна като ДАИ).

Към момента 964 от пунктовете в страната вече предават автоматично данните газоанализаторите, димомерите и спирачните си стендове, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). 8 пункта са частично свързани, а 96 все още нямат автоматична връзка със системата на ДАИ.

Спират шашмите с димящите коли

От 00:00 часа на 21 юли данните от измервателните уреди ще се въвеждат само автоматично - по електронен път. В пунктовете без връзка на уредите със системата няма да могат да се извършват периодични технически прегледи и да се издават документи за техническата изправност на превозните средства.

От МТС припомнят, че новите изисквания се въвеждат съгласно промени в Наредба № Н-32 от октомври 2023 г., които целят да се повиши качеството на техническите прегледи и да се засили контролът по извършването им. Пунктовете трябва да имат инсталиран софтуер, одобрен от ДАИ, чрез който в момента на прегледа резултатите от измерванията от уредите да се изпращат електронно в агенцията.

ШМЕНТИ КАПЕЛИ: Пускат трошки на пътя срещу 50 лв.