0

М инистерството на финансите подготвя втора партида от 25 автомобила, отнети в полза на държавата, които да бъдат предоставени за нуждите на МВР. Това съобщава в отговор на депутатски въпрос финансовият министър Асен Василев.

КЪСАТ СЕ ПО ШЕВОВЕТЕ: Колите на пияните джигите препълниха паркингите

През миналата година на вътрешното министерство са дадени други 59 такива возила, от тях 32 са били от отнетите в полза на държавата. МВР обаче е заявило, че иска 170 автомобила. Но това е, с което разполагаме в момента, посочва Василев.

Заповед

Както „Телеграф“ пръв писа, съгласно заповед на финансовия министър от отнетите в полза на държавата возила за нуждите на общини, държавни ведомства, висши училища ще се дадат само такива, чиято регистрация е от февруари 2010 г. нататък.

По-стари не се пускат в системата на държавните учреждения, просто защото поддръжката им е изключително скъпа и те не работят, обяснява Асен Василев.

ЩЕ КАРАТ КОНФИСКУВАНИ МПС: Чиновници яхват колите на пияните джигити

По-старите возила се обявяват на търг от Националната агенция за приходите.

Шефовете на НАП и митниците са задължени два пъти месечно да докладват на финансовия министър колко коли от отнетите в полза на държавата могат да се дадат на държавни ведомства.

Хипотетично сред въпросните возила може да има и автомобили, конфискувани от дрогирани и пияни водачи, стига да са регистрирани след февруари 2010 г.

НЯМА МЪРДАНЕ: Отказваш дрегер - тикват те зад решетките!

Към момента от общо 501 моторни превозни средства, отнети в полза на държавата, към финансовия министър са докладвани само 48, уточнява Асен Василев.