0

И скове за обезщетения за счупени стъкла на автомобили и деформирани ламарини от ледените късове заваляха към застрахователите от четвъртък, ден след силната градушка, ударила столични квартали, показа проучване на „Телеграф“.

СТИХИЯ: БРУТАЛНА ГРАДУШКА удари София! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Много застрахователни компании удължиха сроковете си за завеждане на щети от обичайните 5 работни дни на 30 дни. „Това ще даде възможност на всички засегнати лица да предоставят необходимата информация по процеса на обезщетяване в спокоен порядък и навреме“, посочиха от една от най-големите компании.

Каско

Обезщетенията се плащат само по линия на полица „Каско“, задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ в случая не играе роля, каза Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи. Тя обясни, че различните застрахователи имат различни условия за описване щетите при природни явления и всеки потребител трябва да прочете внимателно полицата си.

Най-добре е собствениците на автомобили да се свържат със съответната застрахователна компания, за да получат указания как да действат, каза пред „Телеграф“ шефът на Асоциацията на българските застрахователи Юри Копач. 

Огледи

По думите му част от компаниите сами извършват огледите, други пък дават възможност за онлайн огледи, като предоставят линк на клиента, който снима с телефона си. Ситуацията е спокойна, преживявали сме и по-големи градушки, коментира още Копач.

Климатологът проф. Георги Рачев пред "Телеграф": Кълбовидната мълния съска!

Да, има повишение на исканията за обезщетение, но нещата не са сравними с тези от 2014 г., коментираха от голяма застрахователна компания пред „Телеграф“. Тепърва застрахователите ще изчисляват дали те сами ще покриват обезщетенията, или ще се задействат презастрахователните им договори. При втория случай щетите се определят за големи.

За последните 10 г. най-тежката градушка, ударила София през 2014 г., причини щети за 100 милиона лева, пострадаха 50 000 коли.