0

С ъпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обвини ДАНС за това, че чужди служби откриват шпиони в България. Изказването на Петков е по повод експулсирането на тримата служители на Руската църква в София. 

СТЯГАТ КУФАРИТЕ: ДАНС експулсира висш духовник и служители на Руската църква (ВИДЕО)

По думите му те са били шпиони на руските служби от 5 години. "Докато не заработят българските служби по истински начин, националната ни сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби", посочи още Кирил Петков пред NOVA, припомняйки, че РСМ обяви архимандрита за руски шпионин и допълни: "Просто си личи, че нашите служби винаги работят в следствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи. Това не е нормално". 

На въпрос дали страната ни очаква ответна реакция и от Русия, съпредседателят на ПП беше категоричен: "Добра ответна реакция би била да изпратят свещеници, които не са агенти на чуждите служби и да се отвори Руската църква за хората, но като място за молитва, а не място за шпионаж" и допълни: "Надявам се следващите изпратени у нас да бъдат добре проверени. Надявам се да се изпратят просто свещеници, които са там, за да изпълняват своята роля като такива". 

Относно Шенген Кирил Петков заяви, че следват стриктен план, с който се борят България да влезе в съюза още през декември. 

"Това, което показахме е, че всичко е въпрос на резултати. В този момент постигаме общи приоритети", заяви Петков в отговор на въпрос дали се върви към подписването на коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС.  "Ако покажем повече добри резултати, за които сме сигурни, че не сме предали важен приоритет, мисля, че стабилността на това правителство става все по-силна", добави Петков.

По думите му крайна точка е да бъде постигнато върховенството на закона и посочи, че реформата в антикорупционната комисия е била важна стъпка, а следващата голяма ще бъде Конституцията.