0

К атегорично смятам, че Мартин Божанов-Нотариуса е имал влияние върху съдебната система. Но считам за изключително важен още един кръг – този около Петьо Петров–Еврото, който също трябва да бъде разследван. Той е не по-малко важен и тесен. Това заяви прокурорът Невена Зартова пред NOVA. 

По-рано днес тя подаде оставка като ръководител на Софийската районна прокуратура. Зартова е в открит конфликт с изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Преди дни той влезе в нейното ведомство, с 21 прокурори, и разпореди пълна проверка на работата ѝ.

ТРУСОВЕ В ТЕМИДА: Районният прокурор на София хвърли оставка

„Няколко пъти и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е заявявал, включително и публично, че не желае да съм началник на Софийската районна прокуратура. Това, че той желае да се оттегля от тази длъжност, не е тайна за обществото. И ето вече е факт”, посочи още Зартова.

Преди нея оставки хвърлиха и четиримата ѝ заместници, но като опит да се разграничат от нея.

 „В голяма степен го очаквах. Но очаквах това да го направим заедно, защото го обсъждахме помежду си в понеделник. Просто начинът беше различен от това, което се случи. С кого са говорили, какво им е обещано, не мога да знам”, заяви Зартова.

Темата влезе в дневния ред на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

„Тези оставки ще бъдат разгледани възможно най-бързо, вероятно утре, от Прокурорската колегия, като преди това изпълняващият функциите главен прокурор господин Сарафов трябва да предложи лице, което се е съгласило да изпълнява функциите на районен прокурор на Софийската районна прокуратура”, заяви Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.