0

200 000 лв. е глобата, която ще наложа на фирмата „Трейс груп холд“, ако се установи, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук профила си, ден след като стана ясно, че работник троши на парчета няколко жълти плочки с чук.

Тя припомни, че през октомври миналата година вече е наложила санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене на цяло керамично паве от работник на фирмата.  

Налагането на максималния размер на санкцията е задължително, както при повторно нарушение, така е след като през есента поисках от изпълнителя допълнителни технически ръководители на обекта, както и инструктажи към работниците за работа с обекти, част от културно-историческото наследство на София, ядосва се столичният градоначалник. 

Всички записи от видеонаблюдението на Столична община в зоната вече били свалени. „По мое разпореждане те се преглеждат и беше извършена проверка на място. Освен това ще подадем и сигнал до СДВР, за изясняване на всички факти. Случилото се ще бъде установено и няма да остане без последици, закани се Фандъкова.

Тя налага санкциите за увреждане на културна ценност по Закона за устройство и застрояване на Столична община. „Това е така нареченият Закон за София, в който успяхме да защитим санкции за увреждане на културното наследство, които са в пъти по-високи от тези в Закона за културното наследство, налагани от държавата”, обясни кметът.

Пренареждането на жълтите павета по бул. „Цар Освободител“, в участъка от бул. „Васил Левски“ до БАН, е част от проекта за възстановяване на централната градска част. Площта му е под 1,5% от всички предвидени за ремонт площи в зоната, а стойността му по договор е 204 хил. лв. Заради установеното разместване на жълтите павета приемането на участъка е спряно, а разплащания за него от Столична община не са извършвани, уточни Фандъкова.