0

Г лавният прокурор Иван Гешев е на посещение в Истанбул, съобщиха от прокуратурата. Обвинител номер 1 е там за участие в първата Паневропейска регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите.

Домакин на форума в Турция е главният прокурор на Турция Бекир Шахин. Символичен повод за домакинството е и 100-годишнината от основаването на турската република. Темата на събитието е “Ефективни разследвания в ерата на дигитализацията”. Участници в конференцията са ръководителите на прокуратури и разследващи органи от Европа, Централна Азия, САЩ.

Форумът ще бъде открит от главния прокурор на Турция, главния прокурор на Азербайджан и вицепрезидент на Международната асоциация на прокурорите Камран Алиев, министъра на правосъдието на Турция Бекир Боздаг и председателя на Върховния касационен съд Мехмет Акарджа.

Работната програма е съсредоточена върху разследването на различни престъпления и предизвикателствата пред тяхното успешно разкриване в рамките на подема на дигитализацията в световен мащаб, посочват от прокуратурата.

Информацията за посещението идва два дни, след като взрив избухна до автомобила на главния прокурор, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

При инцидента нямаше пострадали. Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм. Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като атентат.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Иван Гешев проговори след атентата

ОТ МЯСТОТО НА АТЕНТАТА СРЕЩУ ГЕШЕВ: Какво откриха следователите? (ВИДЕО)

ОПИТЪТ ЗА АТЕНТАТ СРЕЩУ ГЕШЕВ: Бомбата е имала за цел да го убие (СНИМКИ)